Кои са водещите международни теми през 2014г.?

Вижте класацията на Bulgaria On Air

24.12.2014 | 12:45 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са водещите международни теми през 2014г.?

Международните редактори и водещи на медийна група Bulgaria On Air обобщиха водещите световни новини за 2014г. Терористичната групировка "Ислямска държава", вирусът ебола, анексирането на Крим и новата Студена война между Запада и Русия са водещите събития за вече почти изминалата 2014 година, според запитаните експерти.

Вижте тяхната класация:

Красимир Кирев, международен редактор

1. Анексирането на Крим и новата Студена война между Запада и Русия

"96,6% от гласувалите на референдума в Крим избраха присъединяването на полуострова към Русия. От своя страна парламентът в Крим гласува единодушно постановление за независимост на автономната република и гласува нейното присъединяване към Москва. Депутатите изпратиха официално искане за присъединяване на автономната република към Русия. 

След излизането на резултатите от референдума не закъсня и реакцията на Запада и Европейския съюз. Очаква се днес външните министри на общността да вземат решение за налагането на санкции на Русия. Това ще се случи по време на срещата им в Брюксел."

Прочети още тук.

2. Комисията "Юнкер" обеща икономически, политически и социален рейтинг ААА, а Кристалина Георгиева стана зам.-председател на ЕК

"Нови предизвикателства предстоят! Току-що бях обявена за кандидат заместник-председател на ЕК, отговарящ за Бюджет и Човешки ресурси. Благодаря на новоизбрания председател на ЕК, Жан-Клод Юнкер, за гласуваното доверие и благодаря на всички за подкрепата!" Това написа Кристалина Георгиева във facebook страницата си.

Българският комисар Кристалина Георгиева ще бъде с ресор "Бюджет и човешки ресурси", освен това тя ще е и заместник-председател на Еврокомисията. Това обяви Жан-Клод Юнкер при представянето на състава на новата ЕК."

Прочети още тук.

3. "Ислямска държава" хвана света неподготвен

"Джихадистката група, която се бие срещу правителството в Ирак, наричана Ислямска държава в Ирак и Левант обяви в неделя, 29 юни, създаването на халифат, съобщи АФП. В аудиозапис, разпространен онлайн ИДИЛ обяви Абу Бакр ал Багдади за халиф и „лидер на мюсюлманите навсякъде по  света“.

„Флагът на обединената ислямска държава се вее високо и неговата сянка пада от Алепо до Диала. Под нея стената на потисниците е унищожена и техните знамена ще бъдат свалени“, заяви Абу Мохамад Ал-Аднани, говорител на ИДИЛ, цитиран от АФП."

Прочети още тук.

4. Войната в Ивицата Газа - 50 дни, 2200 жертви, няма победител

"Ракетен обстрел сложи край на поредното примирието между Израел и Палестина. Ескалацията на насилието поставя под въпрос надеждите за намиране на дълготрайно мирно разрешение на конфликта.

Поредна нощ на напрежение в Близкия изток. Сирени за въздушна тревога отекнаха в Йерусалим и Тел Авив. Въоръженото крило на палестинската организация Хамас провали поредното 24-масово примирие, като изстреля ракета по международното летище Бен Гурион."

Прочети още тук.

5. Мистерията с полет МН 370 остана с отворен край

"Самолет на авиокомпанията Malaysia Airlines е в неизвестно от часове. Той е изпълнявал полет от Куала Лумпур до Пекин, а на борда му има 239 души, пише BBC. Малко преди да стигне територията на Виетнам пилотът е загубил връзка с авиодиспечерите.

Най-вероятно летателното средство е паднало в океана, сочи предварителната информация. Вече е започнала операция по издирването му. На летището в Пекин се събраха роднини на пътниците, които очакват да получат повече информация по случая."

Прочети още тук.

Красимир Лаков, продуцент на Денят Он ер, Видимо-невидимо и Клуб Investor.bg

1. Анексирането на Крим

"Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който Русия признава Крим за суверенна държава. С този ход държавният глава на практика даде зелена светлина за присъединяването на територията към границите на Руската федерация. На официалния уебсайт на Кремъл е цитиран документът, според който се признава "Република Крим... като суверенна и независима държава", пише AFP."

Прочети още тук.

2. Войната в Украйна

"Кризата в Източна Украйна излиза извън контрол. Това предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. По думите му напрежението трябва да бъде овладяно, за да се избегне пряка конфронтация между Украйна и Русия. На този фон НАТО работи по създаването на дивизия за бързо реагиране. В нея ще участват 10 000 войници от седем държави-членки."

Прочети още тук.

3. Терористичната групировка "Ислямска държава"

"Екстремистите от ИД са обвинени в убийството на стотици души в районите под техен контрол в северната част на Ирак и Източна Сирия. Най-малко 80 души от иракското малцинство „язиди”, включително жени и деца, са били убити от екстремистите, защото отказали да приемат исляма."

Прочети още тук.

4. Вирусът ебола

"Епидемията от ебола в Западна Африка обхвана 4 страни, като по данни на Световната здравна организация към 27 юли жертвите са достигали 729, а случаите – 1323. Това е най-тежката епидемия, откакто вирусът беше открит от белгийски вирусолози през 1976, след появата на болестта в северно Конго в близост до река Ебола."

Прочети още тук.

Теодора Георгиева, международен редактор Bulgaria On Air

1. Борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава"

"САЩ обявиха, че ще изпратят допълнително 350 военни експерти в Ирак. Тяхната задача няма да бъде пряко участие в бойни действия срещу джихадистите, а предимно защита на дипломатическата мисия на страната и обучения на иракските военни. Междувременно Пентагонът все още не е потвърдил официално автентичността на видео-материала с екзекутирането на втория американски журналист Стивън Сотлоф, дело на Ислямска държава. 

Американските власти не бързат с реакцията си срещу поредната ексзекузия, дело на джихадистите."

Прочети още тук.

2. Анексирането на Крим

"Лидерите на САЩ и Русия проведоха спешен телефонен разговор във връзка с референдума в Крим. Барак Обама и Владимир Путин се обединиха около мнението, че дипломацията и преговорите в Украйна трябва да продължат. Американският държавен глава заяви, че веднага е реагирал на случилото се на полуострова като е провел разговор със своя руски колега. Официалните съобщения на двете страни за срещата се оказаха изключително противоречиви."

Прочети още тук.

3. Вирусът ебола

"Смъртоносният вирус Ебола се разпространява с бързи темпове в Западна Африка и лекарите все още не успяват да го поставят под контрол. Това стана ясно от думите на генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чен. На територията на страните, в които има епидемия на ебола, ще бъде направен санитарен кордон."

Прочети още тук.

4. Съставът на новата ЕК

"На 22 октомври ЕП утвърди ЕК с председател Жан-Клод Юнкер, предаде БТА. Новата Комисия бе избрана с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 въздържали се. Непосредствено след гласуването председателят на ЕП Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора. Копие от писмото ще бъде изпратено на Европейския съвет."

Прочети още тук.

5. Иранската ядрена програма

"Преговорите по иранската ядрена програма ще приключат с окончателно споразумение, заяви иранският президент Хасан Рохани в интервю за държавната телевизия, предава БТА. Припомняме, че преговарящите страни отложиха преговорите и заложиха нов краен срок за постигането на споразумение- юни 2015. Рохани призна, че по време на преговорите във Виена са били преодолени много различия, а позициите по други въпроси са се сближили."

Прочети още тук.

Мартина Ганчева, международен редактор и водещ Новини в Bulgaria On Air

1. Президентските избори в Румъния и победата на Клаус Йоханис

"Президентът на Румъния Траян Бъсеску заяви в специално интервю за Bulgaria On Air, че очаква икономическият ръст на страната тази година да достигне дори 4.5%. По думите му формулата за успеха са приложените преди 4 години мерки за преструктуриране на икономиката в северната ни съседка. Въпреки че мерките били болезнени за компаниите и хората, Румъния вече бере плодовете от направените усилия, стана ясно от думите на Бъсеску. Той коментира още, че Румъния подкрепя налагането на санкции на Русия, ако напрежението в Украйна ескалира."

Прочети още тук.

2. Страст за отцепване - референдумите за независимост в Шотландия, Каталуния

"След преброяване през нощта на гласовете на референдума, проведен на 18 срещу септември 2014, резултатите показаха, че 55% от шотландците са подкрепили оставането в съюза, а само 45% са поискали независимост."

Прочети още тук.

3. Съставът на новата ЕК

"Парите за пакет от 300 млрд. евро инвестиции, които Жан-Клод Юнкер е обещал, най-вероятно ще дойдат от ЕС от частни капитали. Това предаде от Страсбург журналистката на България Он Ер Милена Милотинова в предаването Денят Он Ер. По нейни думи според Юнкер бизнесът трябва да има по-голяма отговорност пред обществото и да инвестира в трудовия пазар. Юнкер апелира за социален, финансов и икономически рейтинг ААА, както и за редица мерки за растеж и мерки за заетост, предаде Милотинова и допълни, че планът трябва да бъде готов до Коледа и да даде нов подем на европейската икономика."

Прочети още тук.

4. Войната на санкции между ЕС и Русия

"Това са най-агресивните санкции на САЩ и ЕС спрямо руския бизнес досега. Щатските санкции са насочени към компании като Роснефть, които са най-голямата руска петролна компания, Новатек – производител на природен газ и Газпромбанк – третата по големина банка в страната. В списъка са и осем отбранителни компании. Руските компании няма да имат достъп до щатския фондов и дългов пазар за ново средно и дългосрочно финансиране. Това ще увеличи цената на привлечения ресурс."

Прочети още тук. 

5. Вирусът ебола

"Малка компания само с 9 служители осигури ZMapp - лекарство за лечение от вируса на ебола за двамата американци, показвали признаци на подобрение преди това, съобщава Bloomberg. Mapp Biopharmaceutical Inc, компания от Сан Диего, е осигурила лечението на базата  на тютюна, което преди това не е било тествано на хора, съобщи източник, пожелал да не бъде идентифициран."

Прочети още тук.

/снимка: Bloomberg/