Най-агресивните досега санкции на САЩ и ЕС срещу Русия

Коментар на Нейра Чехич от Bloomberg

17.07.2014 | 17:44
Най-агресивните досега санкции на САЩ и ЕС срещу Русия

Това са най-агресивните санкции на САЩ и ЕС спрямо руския бизнес досега. Щатските санкции са насочени към компании като Роснефть, които са най-голямата руска петролна компания, Новатек – производител на природен газ и Газпромбанк – третата по големина банка в страната. В списъка са и осем отбранителни компании.

Руските компании няма да имат достъп до щатския фондов и дългов пазар за ново средно и дългосрочно финансиране. Това ще увеличи цената на привлечения ресурс.

Но мерките не забраняват на щатски компании или физически лица да правят бизнес с руски фирми.

Президентът на САЩ Барак Обама посочи, че санкциите са направени така че, да имат възможно най-голямо въздействие върху Русия, като ограничава страничните ефекти върху американските компании или съюзници.

Руският президент Владимир Путин осъди акцията като отражение на „агресивната“ външна политика на САЩ. На пресконференция в Бразилия, той предупреди за ефект на „бумеранга“, от който могат да пострадат щатските бизнес интереси.

Щатските санкции са определено много по-строги спрямо европейските. Лидерите на ЕС решиха да замразят финансирането на проекти на публичния сектор в Русия. Те се споразумяха и да обсъдят санкции върху физически лица и компании, но без да разкрият нито едно име по време на срещата в Брюксел.

ЕС определи 30 юли като краен срок за представяне на списъка. Така че това не е краят.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.

Специално за България Он Ер.             

 

Още по темата

Държавата разполага с достатъчно ресурси, за да обезпечи работата на Внешекономбанк и неговите дъщерни компании, заяви директорът на корпорацията Владимир Дмитриев, цитиран от РИА Новости.

"Разбира се, не бива да се говори без съжаление за санкциите, наложени от американската администрация. Те засягат нас и дъщерните ни компании, сред които има търговски банки. Като говоря за подкрепата на банковата система и банките, попадащи под санкциите, ние, разбира се, имаме предвид не само ВЕБ, но и дъщерните дружества", заяви Дмитриев пред журналисти.

 

Президентът на САЩ Барак Обама наложи санкции над някои от най-големите руски компании.

След месеци на мерки, които засегнаха само физически лица и по-малки компании, Вашингтон сега наложи ембарго над най-голямата руска фирма за производство на петрол, Роснефт, вторият по големина производител на газ, Новатек и третата по големина банка в страната, Газпромбанк. Компаниите се управляват от приближени на Путин, обяснява Ройтерс.

Москва отхвърля определеното от нея като "примитивно отмъщение" за събитията в Украйна.

Президентът Путин заяви, че американските санкции ще навредят на американските енергийни компании и ще блокират търговските отношения.

Министър-председателят Медведев нарече санкциите "зли" и заяви, че няма да сложат никого на колене.

Санкционираните компании няма да имат достъп до финансовите пазари на САЩ, а американските компании и частни лица няма да имат право да дават кредити на тези компании за срок над 90 дни.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
gsimchev
преди 9 години
Американците ми се струва , че пак искат да дръпнат дявола за опашката... Те поне са ясни,какъв е техния интерес от подобни санкции,но не мога да схвана ЕС за какъв *** се навира между шамарите, при положение, че половината му икономика зависи пряко от доставките на газ от Русия... Същата работа е и ситуацията по проекта Южен поток ( ЕС има необходимост от повече доставки, но не разрешава да се строи, защото трябва тръбата да минава през България, но вместо да плащат транзит на газ, трябва България да започне да купува руски газ от немски или австрийски газоразпределителни дружества, за да може газа, който ЕС ползва да им излиза без пари - т.е. ние да го плащаме).. Много ми е интересно какво ще стане ако батко Владимир Владимирович каже, "добре, щом не желаете руски газ - спираме доставките!!! Освен това, повишаваме цената за доставка на дърва и въглища ТРОЙНО, но ако желаете можем тях изобщо да не ви ги доставяме..." Сигнализирай за неуместен коментар