Ще има окончателно споразумение по ядрената програма на Иран, увери Хасан Рохани

Иранският президент подчерта, че във Виена се преодолени много различия

24.11.2014 | 21:14 Редактор: Мариета Иванова
Ще има окончателно споразумение по ядрената програма на Иран, увери Хасан Рохани

Преговорите по иранската ядрена програма ще приключат с окончателно споразумение, заяви иранският президент Хасан Рохани в интервю за държавната телевизия, предава БТА.

Припомняме, че преговарящите страни отложиха преговорите и заложиха нов краен срок за постигането на споразумение- юни 2015.
Рохани призна, че по време на преговорите във Виена са били преодолени много различия, а позициите по други въпроси са се сближили.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Джон Кери определи разговорите като „трудни”, но и че е бил постигнат „съществен прогрес”. Страните ще се съберат отново през декември, съобщава BBC.

Шест световни сили искат Иран да се откаже от ядрената си програма в замяна на отмяна на наложени й санкции. Техеран на свой ред отрича да разработва ядрено оръжие и твърди, че ядрената програма е само за мирни цели.

Шестте страни - Великобритания, САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия, водят преговори с Иран за финализиране на предварителния договор, постигнат преди година в Женева.

Сега страните се споразумяха да разширят дискусиите с цел да постигнат политическо споразумение на едно по-високо ниво към 1 март и да потвърдят пълните технически детайли от споразумението към 1 юли 2015.

В това време Иран ще продължи да търпи загуби от около 700 млн. долара заради замразени активи.

След срещата във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи: „Със сигурност няма да стоим на масата за преговори до безкрай. Но имайки предвид колко далече стигнахме миналата година, и особено през последните дни- това със сигурност не е времето да станем и да си тръгнем”.