Щайнмайер: Кризата в Украйна излиза извън контрол

Напрежението трябва да бъде овладяно, за да се избегне пряка конфронтация между Украйна и Русия

30.08.2014 | 09:00 Редактор: Ирина Георгиева
Щайнмайер: Кризата в Украйна излиза извън контрол

Кризата в Източна Украйна излиза извън контрол. Това предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. По думите му напрежението трябва да бъде овладяно, за да се избегне пряка конфронтация между Украйна и Русия. На този фон НАТО работи по създаването на дивизия за бързо реагиране. В нея ще участват 10 000 войници от седем държави-членки.

Дипломат номер едно на Германия Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че ситуацията в Източна Украйна е опасна и е влязла в ново измерение.

„Нашите надежди са, че преките преговори между Киев и Москва ще допринесат за деескалацията на конфликта не бяха оправдани", подчерта Щайнмайер по време на неформалната среща на външните министри на Общността в Милано.

По думите му ситуацията излиза извън контрол и това трябва да бъде спряно. Твърденията на германския дипломат бяха подкрепени и от френския му колега Лоран Фабиюс. Той говори за неприемлива намеса от страна на руските сили в Изтояна Украйна. Външният министър на Холандия пък Франс Тимерманс заяви, че присъствието на руски войски не може да остане без отговор. 

Междувременно НАТО планира да създаде експедиционни сили в отговор на продължаващото участие на Русия в украинската криза. Силите ще бъдат ръководени от Великобритания. Въпреки че няма официално изявление на британския премиер Дейвид Камерън, очаква се той да обяви формирането на експедиционните сили на срещата на върха на Алианса на 4 септември в Уелс. Планира се в групата да бъдат включени въздушни, военноморски и наземни военни единици. 

НАТО обвини Русия, че разполага с повече от 1000 военнослужещи в бившата съветска република – твърдение, което Москва категорично отхвърля. Financial Times отбелязва, че Алиансът не планира пряка военна намеса в конфликта. 

На този фон още един изтребител СУ-25 е свален от руски зенитно-ракетен комплекс.