Кристалина Георгиева е еврокомисар за бюджета и зам.-председател на ЕК

Жан-Клод Юнкер обяви състава на новата ЕК

10.09.2014 | 14:04 Редактор: Ирина Георгиева
Кристалина Георгиева е еврокомисар за бюджета и зам.-председател на ЕК

"Нови предизвикателства предстоят! Току-що бях обявена за кандидат заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Бюджет и Човешки ресурси. Благодаря на новоизбрания председател на ЕК, Жан-Клод Юнкер, за гласуваното доверие и благодаря на всички за подкрепата!"

Това написа Кристалина Георгиева във facebook страницата си.

Българският комисар Кристалина Георгиева ще бъде с ресор "Бюджет и човешки ресурси", освен това тя ще е и заместник-председател на Еврокомисията. Това обяви Жан-Клод Юнкер при представянето на състава на новата ЕК.

Още по темата

"Eкипът ми включва 9 бивши премиери, 19 бивши външни министри. 11 от тях имат солиден икономически опит", коментира Юнкер и допълни, че този опит е важен в момент на криза.

Те ще трябва да се справят с финансовите и геополитическите предизвикалества. Дясната ръка на Юнкер в Еврокомисията ще бъде външният министър на Холандия Франс Тимерманс.

Германия и Франция ще отговарят за икономическата и търговската политика на Общността, а Великобритания за финансовото планиране и бюджета.

Изтеклите в последните дни списъци предизвикаха спекулации, че комисията на Юнкер е подредена от германския канцлер Ангела Меркел, и че водещите комисари ще следват нейната политика на реформи и строга фискална дисциплина.

Кристалина Георгиева заяви, че ще съдейства на България да се справи с най-важния проблем - не как да получи повече пари, а как по-добре да ги използва.

По нейните думи тя ще работи така, че да се види, че Европа може да разчита на нея.

„Много е важно за самочувствието на българите да знаем, че можем да стоим на равна нога с всички в Европа“, коментира Георгиева.

Пред български журналисти в Брюксел след оповестяването на новия й пост тя уточни, че позицията й показва сериозна заявка на България за разпределението на отговорностите.

„Ще продължа да работя със сърце. Това е голяма радост, резултат от петгодишната ни работата“, добави еврокомисарят.
По думите й първата й задача тази година ще бъде осигуряването на допълнително финансиране за разплащането на получените в ЕК сметки и приемането на бюджета за догодина.

Георгиева поясни, че в новото си качество ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро. Отнасям се много сериозно към това, което предстои, не подценявам нуждата да имам силен екип, заяви Георгиева.
Тя допълни, че с екипа й са гледали пресконференцията на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод  Юнкер и от радост са изпели българския химн.

„Голямо благодаря на българското правителство - на премира Орешарски, който първи застана зад мен в конкуренцията за върховен представител на ЕС, на президента и на премиера Близнашки“, заяви Георгиева, цитирана от БТА.

Междувременно премиерът Георги Близнашки заяви, че изборът на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета е израз на доверие към страната ни. Близнашки поздрави Георгиева за успеха и изрази надежда, че тя ще спомогне България да не е просто пълноправен, но и пълноценен член на ЕС. Чуйте още: