САЩ изпращат още 350 военни в Ирак, след екзекуцията на Стивън Сотлоф

Тяхната задача няма да бъде пряко участие в бойни действия срещу джихадистите

03.09.2014 | 08:47 Редактор: Ирина Георгиева

САЩ обявиха, че ще изпратят допълнително 350 военни експерти в Ирак. Тяхната задача няма да бъде пряко участие в бойни действия срещу джихадистите, а предимно защита на дипломатическата мисия на страната и обучения на иракските военни. Междувременно Пентагонът все още не е потвърдил официално автентичността на видео-материала с екзекутирането на втория американски журналист Стивън Сотлоф, дело на Ислямска държава.

Американските власти не бързат с реакцията си срещу поредната ексзекузия, дело на джихадистите. Пентагонът съобщи, че на предстоящата среща на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември темата за международна коалиция срещу Ислямска държава ще бъде обсъдена. В това време в Близкия Изток ще пътуват държавният секретар на САЩ Джон Кери и военният министър Чък Хейгъл.  За разлика от политиците, обществото силно реагира на втория случай на убийство на американски журналист от джихадистите.

Лидерите на мюсюлманската общност в Америка осъдиха действията на Ислямска държава и обявиха, че убийството на Сотлоф няма нищо общо с ценностите и духа на Исляма.

Много специалисти пък посочват, че пряката провокация срещу Обама от страна на джихадистите цели именно въвличането на САЩ в конфликта и изпращането на военни в Близкия изток. Това пък ще бъде използвано за консолидиране на редиците на Ислямска държава и мобилизиране на нови нейни членове, набирани най-вече с помощта на интернет и социалните мрежи.