Екстремистите от „Ислямска държава” обвинени за стотици убийства в Ирак и Сирия

В същото време САЩ обяви за ударени цели на екстремистите

17.08.2014 | 10:30 Редактор: Мариета Иванова
Екстремистите от „Ислямска държава” обвинени за стотици убийства в Ирак и Сирия

Екстремистите от Ислямска държава са обвинени в убийството на стотици души в районите под техен контрол в северната част на Ирак и Източна Сирия. Най-малко 80 души от иракското малцинство „язиди”, включително жени и деца, са били убити от екстремистите, защото отказали да приемат исляма.

Още по темата

Междувременно американската армия потвърди, че е извършила десет удара в близост до град Ирбил и най-големият язовир в Ирак в опит да помогне на кюрдите да си върнат контрола над съоръжението.

Централното командване на Съединените щати съобщи, че са ударили цели на екстремистите от Ислямска държава. Унищожени са четири бронетранспортьора, седем военни превозни средства.

В редица европейски градове се проведоха митинги в подкрепа на малцинствата в Ирак. „Политиците трябва да предприемат действия срещу геноцида. Трябва незабавно това избиване на хора да спре”, развълнувано коментират протестиращите.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер по време на посещение в Багдад изрази надежда, че новият иракски премиер Хайдер ала Абади ще бъде в състояние да представлява всички региони и религии в страната, тъй като това е единственият начин да се предотврати напрежението.

В същото време германски и британски военни самолети доставиха хуманитарна помощ за кюрдите в Ирак.

На този фон свидетелства за тежки престъпления спрямо човечеството има и в Сирия. „Ислямска държава” е обвинена и в убийството на 700 души от сирийско племе в последните две седмици. Сирийската национална коалиция призова международната общност и по-специално се обърна към Съединените щати да извършват въздушни удари срещу радикалите от Ислямска държава в Сирия.

„В името на човечеството, призовах Обединените нации и другите страни, които вярват в свободата да предприемат действия в Сирия, както в иракски Кюрдистан“, заяви лидерът на сирийската национална коалиция Хади ал-Бахра.

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция срещу радикалните ислямисти в Ирак и Сирия. Тя е насочена срещу "Ислямска държава”, свързания с „Ал Каида” „Фронт ан-Нусра”, който действа в Сирия. Резолюцията настоява тези двете организации "да спрат всякакво насилие и терористични действия и незабавно да се разоръжат и разпуснат".