ИДИЛ създаде ислямски халифат в части от Сирия и Ирак

Абу Бакр ал Багдади бе обявен за халиф

29.06.2014 | 22:00
ИДИЛ създаде ислямски халифат в части от Сирия и Ирак

Джихадистката група, която се бие срещу правителството в Ирак, наричана Ислямска държава в Ирак и Левант обяви в неделя, 29 юни, създаването на халифат, съобщи АФП.

В аудиозапис, разпространен онлайн ИДИЛ обяви Абу Бакр ал Багдади за халиф и „лидер на мюсюлманите навсякъде по  света“.

„Флагът на обединената ислямска държава се вее високо и неговата сянка пада от Алепо до Диала. Под нея стената на потисниците е унищожена и техните знамена ще бъдат свалени“, заяви Абу Мохамад Ал-Аднани, говорител на ИДИЛ, цитиран от АФП.

Джихадистите обявиха, че въвеждат своя халифат в районите, които са превзели в Ирак и Сирия.

Още по темата

„Шурата (съветът) на исламската държава се събра и обсъди въпроса (за халифата).. Ислямската държава реши да създаде ислямски халифат и да избере халиф“, съобщи Ал-Аднани.

В съобщението се казва още, че Ал-Багдади е приел поста.

„Думите „Ирак“ и Левант“ бяха премахнати от името на Ислямската държава в официалните документи“, добави Ал-Аднани, описвайки халифата като „мечтата на мюсюлманските сърца“ и „надеждата на всички джихадисти“.

След смъртта на пророка Мохамед, халифът става „принц“ или емир на вярващите.

След първите четирима халифи, наследили Мохамед, халифатът преживява златната си епоха по време на империята на Омаядите от 661 до 750г., а след това и по времето на Абасидите от 750 до 1517г.

Премахнат е с падането на Османската империя през 1924.

 

Още по темата

В Сирия бойците на ИДИЛ контролират значителна територия на границата с Ирак, Рака на север и части от провинцията около Алепо.

В Ирак спечелиха значителни територии в северната и западната част на страната.

Приветствани преди в Сирия от бунтовниците, които искаха да свалят президента Башал ал-Асад, ИДИЛ бързо си навлякоха омразана на сирийската опозиция заради системни злоупотреби. Ежедневно се съобщаваше за екзекуции на военни и политически съперници на ИДИЛ, както и на цивилни.

Съобщението за обявяването на халифата бе прието в Рака, северна Сирия с изстрели във въздуха, съобщава АФП.

Сунитската групировка ИДИЛ, която воюваше в Сирия, през юни оглави настъплението в северните и западни райони на Ирак. Към тях се присъединиха иракски сунити, недоволни от политиката на премиера Нури ал-Малики, военни от бившата армия на Садам Хюсеин и по-малки терористични групировки.

ИДИЛ призова джихадистите по света да засвидетелстват вярност към исламския халифат, съобщи Ройтерс.

 

„Не вярвам много хора у нас да си представят напълно мащабите на катастрофата за САЩ – и морална, и напълно физическа, днес, когато армията на уахабитите мина с маршова стъпка от сирийската граница почти до столицата на съседен Ирак, разбивайки по пътя части от 200-хилядните правителствени войски“, комантира политическият наблюдател на МИА Росия днес, Дмитрий Косирев, цитиран от РИА Новости.

 

По-рано в неделя, 29 юни, бойците на ИДИЛ екзекутираха и след това разпънаха на кръст в Деир-Хафир, Сирия, осем бунтовници, сражавали се за армията на Асад и за джихадистите, съобщи АФП.

Агенцията цитира сътрудници на сирийския център за мониторинг, със седалище в Лондон. Според анализаторите от центъра опълченците са отказали да сложат оръжие и да минат на страната на ислямистите.

 

В събота, 28 юни турският външен министър Ахмед Давутуглу заяви, че неговата страна е изправена пред голяма опасност, във връзка с непредприемането от Съвета за сигурност на ООН на навременни мерки по кризата в Сирия и Ирак, съобщи в-к Хюриет.

На 10 юни бойците от ИДИЛ и забранената вече в Ирак партия БААС превзеха административния център в Мосул, северен Ирак, както и редица по-малки селища, включително и град Тикрит.

На 16 юни бойците установиха контрол над Тал-Афар, а на 22 юни превзеха и военното летище на града.

На 25 юни бе съобщено, че сунитските групировки в Ирак се въоръжават против ИДИЛ, а в петък, 28 юни, премиерът на Ирак , ал-Малики съобщи, че създава временно правителство със сунитските бунтовници, които не са в ИДИЛ.

 

„Няма обща идентичност и затова има разкол във властта в Ливан, Сирия, Ирак и Бахрейн, където се бият за надмощие. Ситуацията е такава, че победителят взема всичко“, коментира за Ройтерс близкоизточният анализатор и бивш представител на Държавния департамент на САЩ Вали Насър.

„Националната идентичност в тези страни ерозира и религиозните различия излизат напред“, добавя Насър.

ИДИЛ обяви нова ера на международния джихад, съобщи Ал Джазира. Телевизията съобщава, че Ал-Багдади ще направи изявление по случай свещения месец Рамадан, в което се очаква да обяви ултиматум.

„Населението на Ирак ще трябва да помогне на правителствените части срещу ИДИЛ“, заяви Марк Кимит, бивш военен говорител на САЩ.

"Очакваме асиметрична война от страна на ИДИЛ, терористични кампании в Багдад, но не и превземане на столицата“, добави той в интервю от Вашингтон за Ал Джазира на 29 юни вечерта.

 

Още по темата

 

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса на 26 юни 500 млн долара за оборудване и инструктаж на военното крило на сирийската опозиция. Средствата са част от общия пакет помощи от 65,8 млрд долара за провеждане на операция в чужбина.

„Затрупването от страна на Запада на сирийската опозиция с пари може да задълбочи кризата в тази страна; Русия не вижда алтернативи на политическотот регулиране“, заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков пред РИА Новости.

Рябков бе на работно посещение в Дамаск на 27-28 юни, при което се срещна с президента на Сирия Башар ал-Асад.

„Обсъждани са не само проблемите с химическото оръжие, какво да се прави по-нататък, какви други стъпки да се предприемат, разговорът се води и по темите от регионалната сигурност, в това число и в светлината на събитията от Ирак“, заяви Рябков.

Десет изтребители Су, купени спешно от Русия за иракската армия са кацнали на 29 юни на няколко летища в страната, съобщиха Ал Джазира и РИА Новости, цитирайки Абас ал-Баяти, член на Комисията по сигурност и отбрана на иракския парламент.

Самолетите се придружават от руски експерти, които ще подготвят машините за бойни действия против ИДИЛ, съобщава New York Times, позовавайки се на иракското правителство.

Според вестника по-рано иракските власти са поискали от САЩ изстребители F-16 и процесът на покупка продължава.

Правителството на Ирак поиска международна военна помощ, включително от САЩ, които изправиха военни съветници.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма