Защо ИДИЛ е по-богата от Ал-Кайда?

Анализ на Bloomberg

30.06.2014 | 01:37
Защо ИДИЛ е по-богата от Ал-Кайда?

Бойците на ИДИЛ се опитват да стигнат до петролните полета в Северен Ирак, заводите и ТЕЦ-овете в Сирия и с подобни активи и територии лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади ще има финансова мощ, каквато Ал Кайда никога не е успявала да постигне при Осама Бен Ладен, който разчиташе главно на поддръжката на лица от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, съобщава Bloomberg.

Още по темата

ИДИЛ не действа в пустините или пещерите на Афганистан“, казва Пол Съливан, специалист по Близкия Изток в университета Джорджтаун във Вашингтон, цитиран от агенцията. „ИДИЛ се развива на основата на петрол, газ и търговия. Той заграбва още с разширяването си“.

Язовирът Хадита в Северозападен Ирак, на брега на река Ефрат и секции от тръбопровода към Турция с капацитет 600 000 барела дневно, който не работи от март, са цели на ИДИЛ, казва Хасан Хасан, анализатор на института Делма в Абу Даби.

Северният торов завод в Баджи, с който KBR Inc има договор за преоборудване от 2011, може да падне също в техни ръце, както и циментовите заводи на север, смята Хасан.

ИДИЛ се опитва да контролира „всякакви печеливши ресурси от петролни полета до газови заводи и хартиени фабрики“, казва анализаторът.

Амир ал Дандал, син на представителя на племената Ал Бу Камал в източната част на Ирак смята, че има конкуренция сред бунтовническите групировки, включително свързания с Ал Кайда фронтт Нусна за контрол на петролните и газови находища в Сирия.

Още по темата

„ИДИЛ е най-добре организиран по отношение на контрол и продажба на петрол“, казва 33-годишният ал-Дандал, който сега живее в Катар. „Войната е за пари и петролът е ключът към тях“.

ИДИЛ е изправен пред икономически предизвикателства, изискващи пари, понеже циментира присъствието си в северната част на Ирак, смята Чарлз Райс, вицепрезидент на изследователската компания Rand Corp във Вашингтон, цитиран от Bloomberg.

Трите иракски провинции, които ИДИЛ контролира получават около 1 млрд долара месечно от централното правителство, според Райс.

„Трудно ми е да си представя как ИДИЛ ще успее да храни, облича и предоставя социални услуги за население от 8 млн души, като имаме предвид факта, че няма много ресурси. Как сунитските екстремисти, които в момента са на власт, ще успеят да поддържат икономически ситуацията?“, казва Райс и продължава:

„ИДИЛ има свои източници като налагането на данъци в териториите, които контролира. Знаем от година, че търговците в Мосул плащат „революционен данък“. Освен това продават петрол на черния пазар и вземат откупи от хората, които отвличат. Но това не стига, за да се поддържа армия“.

Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив създават затруднения за своите граждани при изпращане на пари в чужбина за арабски каузи без одобрението на правителството. По време на войната в Афганистан саудитските поддръжници можеха да прещат пари директно в джамията си, извън контрола на правителството.

Спирането на терористичното финансиране от района на Персийския залив остава трудно „дори и малките суми пари, които изпращат, имат огромно значение“, каза американският министър на финансите Джейкъб Лю в Джеда на 17 юни. САЩ работи в тясно сътрудничество за спиране на паричните потоци на военизираните групировки.

В Йемен и Сирия цената на издръжката на един боец е около 10-50 долара дневно, според Теодор Карасик, директор проучвания в Института за Близкия Изток и Персийския залив в Дубай.

„Разходите на терористите за труд са ниски“, казва той. „Бойците от ИДИЛ и в Йемен не са там за пари. Те имат кауза, това е религиозна  еуфория. Освен това за тях е ценно да наберат опит на бойното поле“, добавя Карасик.