Уилям Коен: Войната в Ирак може да обхване съседни страни

Бъдещето на Ирак като единна страна се подкопава и от желанието за независимост на кюрдското население на свер

26.06.2014 | 17:49 Редактор: Георги Стоянов
Уилям Коен: Войната в Ирак може да обхване съседни страни

Политиците в Ирак трябва спешно да се споразумеят за по-широка коалиция, включваща, както преставители на шиитското мнозинство, така и на сунитите и кюрдите, защото в противен случай, гражданската война в страната ще се задълбочи и може да обхване съседни страни, коментира Уилям Коен, военен министър на САЩ от администрацията на президента Клинтън.

Коен определя ситуацията като изключително сложна. Той посочва, че ISIS, най-екстремистката форма на Ал Кайда, която контролира обширни територии, както в Ирак, така и в Сирия, се възползва от традиционното напрежение между шиитската и сунистката общности.

От друга страна, той припомня, че шиитите се ползват от подкрепата на Иран, който подпомага и режима на Башар Асад в Сирия.

„Когато Садам Хюсеин беше свален, в общи линии буферът срещу иранския експанзионизъм в региона беше премахнат”, коментира Коен.

Бъдещето на Ирак като единна страна се подкопава и от желанието за независимост на кюрдското население на свер.  „Те нямат особен интерес страната да се запази в сегашната си форма. По същия начин шиитите на юг около Басра са доста доволни от своите позиции”, изтъква той.

Коен предупреждава, че гражданската война, заплашва да засегне и други райони.

„Йордание е в много трудна ситуация. Те трябва да се справят с притока на бежанци. Има и други части на Ал Кайда на границата със Саудитска Арабия в Йемен. Така че саудитците трябва да са много внимателни, за да не позволят на ISIS  да разшири операциите си в кралстовто”, посочва бившият американски дипломат.

Ако иракското правителство не положи усилия да включи в управлението всички етнически и религиозни фракции в страната, не виждам как, каквато и да е военна намеса от страна на САЩ или някой друг, може да разреши проблема, допълва Коен.