96,6% заявиха желание Крим да се присъедини към Русия

Очаква се днес външните министри на ЕС да вземат решение за налагането на санкции на Русия

17.03.2014 | 12:14 Редактор: Елена Кирилова
96,6% заявиха желание Крим да се присъедини към Русия

96,6% от гласувалите на референдума в Крим избраха присъединяването на полуострова към Русия.

От своя страна парламентът в Крим гласува единодушно постановление за независимост на автономната република и гласува нейното присъединяване към Москва. Депутатите изпратиха официално искане за присъединяване на автономната република към Русия.

Присъединяването трябва да започне днес, заяви губернаторът на областта Сергей Аксьонов. Той отпразнува решението заедно със сънародниците си в столицата на областта Симферопол.

В центъра на града се събраха няколко хиляди етнически руснаци, които развяваха руския флаг и пяха химна на Русия. В честването се включи и голяма част от военнослужещите в руската военноморска база. По думите на губернатора Крим се връща в у дома.

Руският президент Владимир Путин пък съобщи, че ще уважи желанието на жителите на Крим.

Очаква се днес официално властите на полуострова да изпратят до Москва документ, с който официално да преминат под административното управление на Русия.

Късно снощи проруски активисти щурмуваха сгради на администрацията в Донецк и нанесоха материални щети. Сградите са освободени, но руснаците обещаха да се върнат отново в рамките на днешния ден.

След излизането на резултатите от референдума не закъсня и реакцията на Запада и Европейския съюз. Очаква се днес външните министри на общността да вземат решение за налагането на санкции на Русия. Това ще се случи по време на срещата им в Брюксел.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!