МЗ отрече да бави парите на Фонда за лечение на деца

Причината за забавянето на изплащането на средства е чиновническа немърливост

17.11.2015 | 18:16 Редактор: Ирина Георгиева
МЗ отрече да бави парите на Фонда за лечение на деца

Министерство на здравеопазването (МЗ) отрече твърдението, че бави парите на Фонда за лечение на деца. Това обясни зам. министър Б. Пенков по време на брифинг в МЗ, цитиран от пресцентъра на ведомството. По думите му тезата, че "държавата убива децата" е силно осъдителна по причината, че държавата в лицето на "това правителство и министерство полага максимални грижи за децата".

Подобен тип публични изказвания са израз на притеснение, те са опит за рекет на държавна институция, смята зам. министър Б. Пенков. Според него обвиненията са безпочвени и показват страха от прозрачността.

Бюджетът на Фонда за лечение на деца

За 2014 г. бюджетът на Фонда е 6 млн. и 230 хил. лв. общо, за 2015 г. – 12 млн. лв. бюджет – т.е. два пъти повече, посочва зам. министър Б. Пенков. Според него "това е чиновническото отношение на държавата. По този начин ли убиваме, като се мъчим да намерим финанси, за да се лекуват децата там където трябва и когато трябва?"

Защо действително има известно забавяне при изплащането на средства към лечебни заведения в България и чужбина?

Причината е чиновническа немърливост, но не на екипа на министерството, а на тези, които трябва да направят нещата изрядни, поради това, че по време на проверка са изискани протоколи от заседанията на Обществения съвет, които се явяват разходен документ, твърди зам. министър Б. Пенков. По думите му документите са изискани през октомври, а едва на 17 ноември, след напомнителни писма, тези протоколи като верифициращ разходен документ бяха предадени в МЗ. Оттук - нататък няма никакви проблеми да се преведат парите.

Какво още направиха от МЗ?

От 1 януари 2015 г. са премахнати лимитите за трансплантации. От 1 август МЗ коригира парите за плащания на костно-мозъчни трансплантации в България – двойно се увеличиха парите, така че да може колегите, които работят в костно-мозъчната хематология да бъдат спокойни.

От 1 септември Правителството и държавата осигуриха 2 млн. лв. до края на годината по Програма "Майчино и детско здравеопазване".

Заключение на МЗ

Когато се разпределя такъв ресурс и то публичен – т.е. ресурс, дошъл от нашите данъци, ние внимаваме как се харчат парите, посочва зам. министър Б. Пенков.

"Искаме да контролираме как се харчат. И то не защото искаме да спестим пари, виждате, че сме ги удвоили, а за да може тези пари, които, ако правилно се разходват, да бъдат предоставени на друг човек, на друго дете, което има нужда от лечение. Това е причината да искаме контрол, както и причината да искаме пълна прозрачност, особено когато се касае до разпределение на средства за дечица." - уточнява зам. министър Б. Пенков.

"При планираните 12 млн. лв. бюджет на Фонда за тази година – до момента са изхарчени за лечение и командировъчни на родители 8, 5 млн. лв., предстоят разплащанията на още 2, 9 млн. лв. Същевременно прогнозата на Фонда е, че до края на годината ще ни трябват общо 12, 5 млн. лв. Това означава половин милион лева повече от предвиденото. В момента финансовата дирекция преструктурира бюджета на министерството, така че тези пари да бъдат намерени. Няма да има неудовлетворено искане." - добавя зам. министър Б. Пенков.