Майчината смъртност в света е намаляла с 45%

Данните са от доклад на ООН и Световната здравна организация (СЗО)

12.11.2015 | 14:28 Редактор: Мария Аладжова
Майчината смъртност в света е намаляла с 45%

През последните 25 години майчината смъртност в световен мащаб е намаляла наполовина, предаде РИА Новости. Най-голям прогрес е отчетен в Източна Азия. Съгласно Декларацията на хилядолетието на ООН обаче, крайната цел за намаляване на смъртните случаи до 75% не е достигната. 

Данните са от доклад на ООН и Световната здравна организация (СЗО) 

„Този доклад представя данни, според които до края на 2015 година майчината смъртност ще е спаднала с 44% в сравнение с 1990 година. Това е огромен прогрес, но той не е равномерен в различните страни и региони на света”, заяви координаторът на отдела по репродуктивно здраве и изследвания към СЗО Лейл Сей, цитирана от Франс Прес.

В доклада е посочено, че през 2015 година, заради усложнения при бременността или в течение на шест седмици след раждането, са починали около 303 хил. жени, през 1990 година този брой е бил 532 хиляди. 

В рамките на Декларацията на хилядолетието на ООН, приета през 2000 г., страните-членки на организацията поставиха за цел да понижат нивата на майчината смъртност до 75% до 2015 година. Девет страни успяха да достигнат този резултат. Най-голям прогрес беше отбелязан в Източна Азия, където броят на смъртните случаи падна от 95 до 27 на всеки 100 хил. новородени.
Въпреки високият индекс на смъртните случаи при раждане в Африка, те са намалели с почти 45%  от 1990 година.

Прогресът се дължи на достъпа до качествената медицинска помощ при бременност и раждане, се посочва още в доклада.