Бюджетът на НЗОК за 2016г. е одобрен

Бюджетът за Здравната каса е със 129 млн. лв повече от този за 2015 г.

12.11.2015 | 16:02 Редактор: Ирина Георгиева
Бюджетът на НЗОК за 2016г. е одобрен

Законът за бюджет на НЗОК за 2016 г. беше одобрен от Парламентарната комисия по бюджет и финанси, предаде репортер на агенция "Фокус". Целта, която бюджетът иска да постигне е да се запази постигнатото равнище на здравноосигурителни услуги в страната. 

В бюджета на НЗОК за 2016г. са предвидени общо приходи и трансфери в размер на 3 204 749 хил. лв. Бюджетът за Здравната каса е със 129 млн. лв повече от този за 2015 г. Той е предвиден с балансирано бюджетно салдо, както и промените в националните рамкови договори да влизат в сила от 1 април на съответната година, вместо от 1 януари, тъй като за ефективността на преговорния процес са необходими ясни финансови параметри от закона за бюджета на НЗОК за съответната година, които обикновено стават ясни през декември и технологичното време не е достатъчно за провеждане на детайлни преговори. 

Национален рамков договор

Предвижда се разширяване на кръга от хипотези за даване на възможност на Надзорния съвет на НЗОК да определя изискванията, които се регламентират в националния рамков договор, в случай че не се приеме нов национален рамков договор, а именно – при промени в действащото законодателство, налагащи изменения и допълнения в националния рамков договор, цитирано от агенция "Фокус".

Променя се и въвеждането на минимален размер на санкции при неизпълнение на националния рамков договор и отпадане на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите. 

Очакваните резултати от приемане на законопроекта са свързани с балансирано разпределение на средствата за здравеопазване.