fallback

Стрелбата в Източна Украйна не стихва, въпреки обявеното примирие

15.02.2015 | 11:55

Страните в украинския конфликт съобщават за нарушения на условията на споразумението за примирие, което влезе в сила в полунощ срещу неделя.

Президентът на Украйна обяви примирие

Петро Порошенко обяви примирие ТВ обръщение в полунощ срещу неделя, 15 февруари 2015, съобщава Ройтерс.

„Украйна винаги се е отнасяла към международните си ангажименти с голяма отговорност“, каза украинският президент.

Той се появи по телевизията, облечен в униформата на върховен командващ въоръжените сили, за да обяви заповедта си за спиране на огъня и посочвайки, че все още има „тревога“ около Дебалцево, важният транспортен хъб, където правителствените части се бият с подкрепените от Русия сепаратисти.

 

Украйна съобщи за стрелба в Дебалцево

Луганската администрация съобщи, че стрелбата в района на Дебалцево не е стихнала до сутринта на неделя, 15 февруари 2015, когато трябва да влезе в сила примирието, договорено в Минск.

Украинските власти обвиниха Луганската народна република в нарушаване на примирието.

Според тях след полунощ, в 00:20ч., когато огънят трябваше да спре, сепаратистите са обстрелвани със снаряди селището Попасной.

Разбит е бил магазин, частен дом, покривът на поликлиниката. Загинали са 87-годишен мъж и 69-годишна жена.

„На голяма част от територията на Донецката република се спазва режим на тишина. Отделни нарушения от страна на украинските части са регистрирани около Дебалцево“, съобщава РИА Новости, цитирайки Донецката новинарска агенция.

 

Примирието

Примирието, договорено на четиристранните преговори в четвъртък, 12 февруари 2015 в Минск предвижда създаване на буферна зона и изтеглянето на тежкото оръжие.

 

Обама

Президентът Барак Обама се е обадил по телефона на президента Порошенко, за да изрази подкрепата си за нарастващия брой жертви в Източна Украйна и тревогата си от продължаващото насилие, особено в Дебалцево, съобщава Белия дом.

„Двамата лидери са подчертали належащата нужда всички страни да спазват примирието и протоколите от Минск, подкрепени от Плана за изпълнение от тази седмица“, се казва в съобщението.

Обама е поздравил Порошенко за споразумението с МВФ за „амбициозния“ пакет от реформи, който ще позволи стабилизиране на украинската икономика.

 

 

Путин

На 14 февруари вечерта и Кремъл съобщи за проведен разговор между президента Владимир Путин и лидерите на Германия и Франция.

„Лидерите са акцентирали на значението на решението за спазване на примирие, взето на 12 февруари 2015 в Минск от Контактната група“, се казва в съобщение на сайта на руското президентство.

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е призовал за спазване на примирието в телефонен разговор с руския с иколега Сергей Лавров и е изразил загриженост за усилията на Русия и сепаратистите да отцепят Дебалцево, съобщи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

Член на украинските проправителствени части край източния град Хорливка, който е дал само прякора си Турнир е казал по ТВ канал 112 малко след полунощ: „Тихо е. Тихо е от половин час. Но чакаме. Не им вярваме. За последните три дни много се стреля“, съобщава Ройтерс.

Вижте репортаж на международния редактор Теодора Георгиева.

 

fallback
Още от Свят
fallback