Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ще има следващ кръг от преговори в Минск: Делян Капитанов

Санкциите срещу Русия не действат, твърди експертът

14.02.2015 | 20:34 Редактор: Петко Трухчев
Ще има следващ кръг от преговори в Минск: Делян Капитанов

Мирното споразумение в Минск от 12 февруари няма да е последното. Ще има нов кръг от преговори. Тази позиция изрази Делян Капитанов от Българското дипломатическо дружество и експерт по външната политика на ПП АБВ в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков.

Според експерта договореностите от Минск отпреди 3 дни са крехки. Това се дължи на местното управление в отцепилите се райони в Източна Украйна. Липсата на централизирано командване води до неспазване на подписаните ангажименти.

Още по темата

Въпреки това експертът оценява преговорите от Минск като положителни. Умората сред воюващите ще сложи край на оръжията в Донецк и Донбас, прогнозира Капитанов.

Той определи санкциите на Запада като неефективни.

Май сме забравили руското общество. То се справя с алтернативни доставки и прочие. Населението на Русия одобрява политиката на Путин и санкциите им се струват като шамар срещу него, затова те го защитават. Но това там е народопсихология и Западът не го отчете.

Капитанов определи българската позиция спрямо събитията в Източна Украйна като „все по-адекватна“. Опасността от продължаване на конфликта и заемане на крайни позиции е осъзната от управляващи и опозиция затова и мненията им все повече се припокриват, коментира експерта.