Яценюк: Целта на Киев е да си върне контрола над Донецк и Луганск

Минските споразумения ще предложат път за дългосрочен мир в Източна Украйна, коментирал премиерът

13.02.2015 | 15:56 Редактор: Мариета Иванова
Яценюк: Целта на Киев е да си върне контрола над Донецк и Луганск

Основната цел на Киев според премиера Арсений Яценюк е връщане на контрола над Донецк и Луганск. Това е заявил министър- предеседателят на Украйна в интервю пред CNN, предава ТАСС.

„Целта е връщане на контрола над Донецк и Луганск, възстановяване на украинската власт във всички региони,“ подчертал той. Яценюк е отбелязал още важността за възстановяване на контрола по всички линии на руско-украинската граница. Той е подчертал, че това е сред „ключовите условия“.

Украинският премиер е заявил, че „правителството няма да прави никакви отстъпки, които подкопават суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна; това е наша обща позиция с президента Петро Порошенко.

В същото време Яценюк е заявил, че минските споразумения ще „предложат път за дългосрочен мир,“ в Източна Украйна.

Той също така отбелязал важността на съвместните действия на Украйна, ЕС и САЩ за установяване на мир в Украйна и Европа.

По-рано Порошенко заяви, че Украйна ще изпълнява постигнатите в Минск споразумения.

„Ние ще изпълняваме споразуменията, в това няма никакво съмнение,“ заявил президентът, добавяйки, че „до мира има време, но има надежда за деескалация“.

По думите на държавния глава постигнатите в беларуската столица споразумения дават надежда за това, че „събитията в Донбас ще преминат от горещ стадий към такъв на мирно регулиране“.

Порошенко е подчертал, че никой не е твърдо убеден, че споразуменията ще се изпълняват.