Путин: Взаимодействието между Русия и Китай е важно за международната стабилност

Енергийните министерства на страните подписват споразумение за доставки на природен газ по газопровода „Алтай”

09.11.2014 | 14:29 Редактор: Мариета Иванова
Путин: Взаимодействието между Русия и Китай е важно за международната стабилност

Русия и Китай са длъжни да се придържат към избраната линия на сътрудничество, независимо от промените на световната сцена. С тези думи руският президент Владимир Путин влезе в насрочените преговори с китайския президент Си Дзинпин, пише РИА-Новости.

„Каквито и промени да настъпват в международната обстановка, ние сме длъжни да се придържаме към избраната линия, да разширяваме и да задълбочаваме взаимното изгодно сътрудничество,” коментира китайският лидер.

В неделя-9 ноември, енергийните министерства на Русия и Китай ще подпишат Меморандум за сътрудничеството в областта на доставките на природен газ от Русия в Китай по „западния” маршрут, заяви пред журналисти енергийният министър на Русия Александър Новак.

„Срещнахме се днес с министъра на енергетиката на Китай, обсъдихме всички наши проекти, в това число и споразумението за строителство на газопровод по „западния” маршрут”, посочи Новак.

„Днес подписваме съответния меморандум за условията на доставки на газ по западния коридор. Нашите компании- Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) и  Газпром- работят по въпроса по-детайлно, а документът между министерствата ще подпишем днес”, допълнил той.

Наред с Меморандума за доставките на природен газ, руската газова компания  Газпром и  CNPC  са подписали рамково споразумение, както и меморандум за взаимно разбирателство. Общо подписаните документи при посещението на руската делегация в Пекин са 17, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Газпром и китайската CNPC през май 2014 подписаха 30-годишен договор, включващ доставки за 38 млрд. кубически метра газ годишно от Русия за Китай по източния маршрут-газопровода „Сибирска Сила”, а през октомври беше завършено съответното междуправителствено споразумение. Договорът е на стойност  400 милиарда долара.

По западния маршрут- газопровода „Алтай”, се предвижда в началния етап да се доставя 30 млрд. кубически метра газ годишно. На по-късен етап може да бъде построена втора и трета линия на газопровода и осигуряването на до 100 млрд. кубически метра газ на година.