Русия търси партньорство в Китай в инвестиционни проекти

Кирил Димитриев, ген. директор Russian Direct Investment Fund

19.05.2014 | 12:08

Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg TV в Хонконг разговаря с Кирил Дмитриев, генерален директор на Руския фонд за преки инвестиции в навечерието на визитата на руския президент Владимир Путин в Китай на 20 май 2014.

Китай става ли все по-важен за Русия след санкциите наложени от Запада, ситуацията в Украйна и продължаващата криза там?

Кирил Димитриев, ген. директор Russian Direct Investment Fund: Китай винаги е бил важен за Русия. Търговията между нас е на стойност 90 милиарда и ще се увеличи до 100 милиарда така че Китай е важен за нас.

Създадохме Руско-Китайски фонд заедно с Китайската инвестицонна корпорация преди година и половина, за да можем да извличаме още повече ползи от възможностите за растеж, които предлагат Русия и Китай.

На 20 май 2014 ще обявим и други съвместни инвестиционни проекти. Например между Русия и Китай ще бъде построен мост, който е единствен по рода си. След като тази връзка между нас бъде завършена много ресурси от Русия може да бъдат изнасяни за Китай.

За какво ще говорят Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин  на срещата си?

Кирил Димитриев, ген. директор Russian Direct Investment Fund: Със сигурност една от основните теми ще бъдат инвестициите. Руско-Китайският инвестиционен фонд скоро ще направи инвестиция на стойност 1 милиард долара, което значи, че съвместните ни инвестиции общо ще нараснат до 5 милиарда, заедно с инвестиции направени от банки и други наши пратньори.

Къде Русия вижда инвестиционни възможности в Китай и обратното?

Кирил Димитриев, ген. директор Russian Direct Investment Fund: Секторът на логистиката например, енергетиката, но и други сектори извън енергетиката като селското стопанство. Ще обявим и сделки и инвестиции в сферата на туризма, защото смятаме, че този сектор ще расте. Ще има движение и при някои от ресурсите разбира се. Смятаме, че има нужда от комисия съставена от членове на правителствата в Китай и Русия и бизнесмени, защото съвместните ни инвестиции ще бъдат много повече, ако такава комисия съществува. Разговорите около нови инвестиционни възможности ще бъдат по-лесни.

Как се отразява сегашната ситуация на имиджа на Русия?

Кирил Димитриев, ген. директор Russian Direct Investment Fund: Много голяма част от информацията, която излиза е невярна. Инвеститорите, които са наясно с нещата все още смятат, че в дългосрочен план Русия предлага добри инвестиционни възможности. На форума в Санкт Петербург например ще присъстват много от лидерите на правителствени фондове за глобални инвестиции и ще бъдат обсъждани евентуални инвестиции. Тези фондове имат около 3 трилиона долара за инвестиции. В краткосрочен план имаме проблеми, но според мен санкциите няма да продължат дълго, защото бизнеса като цяло е срещу тях. И много по-малки проблеми са имали негативно влияние в световен мащаб и всички разбират, че ако санкциите бъдат увеличени ръстът на световната икономика е застрашен.

Тези санкции пречат ли на Русия в момента?

Кирил Димитриев, ген. директор Russian Direct Investment Fund: Има някои последици от тях. Но 90% от капитала, който привличаме е от арабските страни и държавите в Азия, така че от тази гледна точка санцкиите имат минимално влияние. Санкциите не постигат това, което целяха. Фокусът трябва да е в много по-голяма степен поставен върху Украйна. Много хора в Европа смятат, че резултатът от санкциите дори и в Русия е в това, че хората насочват поглед навътре вместо навън и по този начин са спрели някои от нужните либерални реформи. Санкциите в момента нямат голям негативен ефект, но ако бъдат увеличени цялата световна икономика ще пострада и няма да постигнат целите си.

Още по темата

Руската икономика несъмнено е зависима от ситуацията с газа и енергийния ресурс. Прекалено голяма ли е тази зависимост?

Кирил Димитриев, ген. директор Russian Direct Investment Fund: Със сигурност другите сектори имат нужда да се разраснат. Затова ние от Руския фонд за преки инвестиции инвестирахме 3,8 милиарда долара в сектори като здравеопазване, култура, логистика. Инвестициите ни в голяма степен бяха насочени в сектори извън енергетиката. Има нужда от развитие на тези секторите и Китай предлага възможности в тази насока. Например на 2 часа път от Владивосток живеят 400 милиона души, много повече отколкото на 2 часа от Москва. Китайският пазар предлага възможност за диверсификация на руската икономика.


Руският фонд за преки чужди инвестиции е създаден през 2010г. от правителството на РФ с цел привличане на приток на чуждестранни инвестиции в икономиката на страната.

През 2014 Фондът започна да търси инвеститори за минни проекти в Далечния Изток и за участие в изграждането на новите обекти там са отделени 11,5 млрд долара.

Мостът над река Амур е един от четирите в Далекоизточния федерален окръг, проект за "стотици милиони долари", по данни на Фонда.

 

Кирил Дмитриев е единственият руснак в класацията на стоте най-влиятелни професионалисти в индустрията на преките инвестиции за последното десетилетие на списание Private Equity International.

Преди да поеме управлението на Руския фонд за преки инвестиции е ръководил Icon Private Equity, управляващ 1 млрд долара.

Има MBA от Harvard Business School, бакалавърска степен от Станфордския университет.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма