Русия отваря икономиката си към китайските инвеститори

Водещата причина са наложените санкции от САЩ и ЕС

09.05.2014 | 13:47 Редактор: Ирина Георгиева
Русия отваря икономиката си към китайските инвеститори

Руският президент Владимир Путин планира да отвори по-широко врата за китайските инвеститори, съобщава Bloomebrg. Водещата причина за обръщането на поглед на изток са наложените санкции от САЩ и Европа, които могат да доведат руската икономика до рецесия, споделили двама високопоставени правителствени служители пред медията, пожелали анонимност.

По този начин китайските инвеститори ще победят неформалните ограничения, а Русия ще се опита да увеличи растежа си, споделят източниците на Bloomberg.

По думите им руското правителство търси възможности да привлече повече пари от втората най-голяма икономика в света в сфери от строителната индустрия и изграждането на инфраструктура до добив на природни ресурси.

Китайските инвеститорите обаче, няма да са добре дошли във всички икономически области.  Русия възнамерява да създаде „червени линии” около златото, металите от групата на платината, диамантените мини и проектите за високи технологии.

На 8 май в Пекин вицепремиерът на Китай Джан Гаоли се срещна с руския си колега Игор Шувалов.  На срещата стана ясно, че китайско-руското партньорство се развива все по-добре. Очаква се през май и руският президент Владимир Путин да посети Китай и да се срещне с колега си Си Джинпин в Шанхай.

Разговорите ще допринесат за развитието на двустранните отношения, като се очаква акценти да бъдат поставени върху теми като инвестиции и финанси.

Путин се обръща към Азия като начин за намиране на свежи инвестиции, след като САЩ и ЕС стегнаха капиталовите потоци към страната на фона украинската криза. САЩ и ЕС обвиниха Путин, че разпалва размирици в източните райони на Украйна, след като анексира Кримския полуостров през март тази година. Великите сили заплашиха Путин, че ще увеличат санкциите, ако Русия не намали напрежението.

До днешните тържества по случай Деня  на победата в Русия Путин ръководеше общонационалните военни учения. На 7 май руският президент заяви, че би  дръпнал войските от границата на Украйна. Проруските сепаратисти в Донецк и Луганск, Украйна обявиха, че няма да отложат насрочения за неделя 11 май референдум за независимост, въпреки призива на руския президент Владимир Путин да отложат общественото допитване.