Ще настоява ли САЩ и Китай да стои настрана в конфликта между Запада и Русия

Отговорът в интервюто на Ал Хънт от Блумбърг с министър Джак Лю

10.05.2014 | 13:42 Редактор: Ирина Георгиева
Ще настоява ли САЩ и Китай да стои настрана в конфликта между Запада и Русия

Руският президент Владимир Путин планира да стесни връзките си с Китай и евентуално да потърси финансова помощ, след като европейските и американските санкции заплашиха да тласнат руската икономика към рецесия.

Финансовият министър на САЩ Джак Лю е на посещение в Китай, където се очаква да бъде обсъдена и кризата в Украйна и влиянието й върху отношенията между двете най-големи световни икономики.

Големият въпрос обаче е дали американският финансов министър ще настоява Китай да се въздържа от намеса в конфликта и да не се опитва да компенсира Русия за наложените от Запада санкции.

В интервю за Bloomberg, водещият Ал Хънт отправя въпрос към Джак Лю, дали Русия планира да се обърне към Китай за пари, с които да компенсира загубите от санкциите, наложени от ЕС и САЩ и дали ще настояват пред китайските си колеги да не се ангажират?

Джак Лю отговори по този начин:

"Когато се срещаме с тях говорим за много неща. Ще наблегна на темите, които са основни за САЩ, а пък те ще засегнат темите, които са важни за тях. Ние повдигаме въпроса постоянно, където и да отидем. Подчертаваме, че е неприемливо Русия да нарушава суверенитета на Украйна и когато ние предприемем действия и други страни предприемат действия, е важно те да не бъдат спъвани."

Ал Хънт от Bloomberg задава и въпроса, защо да не се наложат по-строги секторни санкции, вместо да се изчаква.

" Мерките, които сме предприели по повод Русия, са много добре обмислени и смятам, че са ефективни. Действахме, за да обхванем хора от руското правителство, висши мениджъри на някои от големите производствени компании в Русия, които са много близки до правителството. Наложихме санкции и на банките и показахме ясно, че сме подготвени да идем и по-далеч, ако се наложи."

Цялото интервю на Ал Хънт от Блумбърг с министър Джак Лю в следващия видео материал: