fallback

Санкциите няма да поставят Русия на колене

Коментар на Джоузеф Даян, директор Пазари BCS Financial Group

18.02.2015 | 15:10

Обсаденият от сепаратистите град Дебалцево, в Източна Украйна, падна на 18 февруари 2015, съобщиха РИА Новости и Ройтерс.

Украинските правителствени части са започнали изтегляне от района.

Президентът Петро Порошенко преди да отлети за Дебалцево, каза, че над 80% от войските на Украйна в жп център вече са напуснали града след тежките бомбардировки и битките за всяка улица, въпреки примирието, което влезе в сила на 15 февруари 2015.

Бунтовниците казват, че примирието, договорено от Украйна, Русия, Германия и Франция на срещата в Беларус на 12-13 февруари 2015 не важи за Дебалцево, което свързва Източна Украйна с регионите на Донецк и Луганск.

Порошенко и Западът обявиха, че щурмът на сепаратистите е бил подкрепен от руски танкове, артилерия и войници.

Москва отрича да е изпращала свои военни части в боевете в Източна Украйна.

"ЕС е готов да предприеме съответните мерки, ако има боеве и други подобни действия в нарушение на Минските споразумения", заяви върховният комисар по външната политика на ЕС Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.

Германски говорител на правителството каза, че споразумението от Минск е било нарушено, въпреки че според него има смисъл да се полагат усилия за спазването му.

Новината за изтеглянето на украинските части от Дебалцево се отрази на финансовите пазари по отношение цената на застраховката експозицията към украинския дълг, а спредовете по украинските облигации в долари спрямо американските книжа се повишиха рекордно. Рублата остана стабилна спрямо долара.

 

Джоузеф Даян, директор Пазари BCS Financial Group коментира ефекта от санкциите, наложени на Русия в студиото на Bloomberg TV с Франсин Лакуа и Гай Джонсън.

 

Какво става с федерализацията, което Русия за Украйна? Видяхме началото на този процес. Какво ще кажете и за буферните зони и за ОССЕ? Затова ли не издържа примирието?

 

Въпросът с федерализацията, или децентрализацията, както е записан в споразумението, ако не се лъжа, е вторичен.

Това следва да стане след края на годината и навлиза много повече в същността на решението в дългосрочен план.

Сега трябва да видим само спиране на огъня. И той спря.

Дори и да е съвсем малко постижение, искаме да видим, че няма никакви действия на място.

 

Още по темата

Изглежда, че ще имаме замразен конфликт, ако примирието бъде изпълнено така, както се очаква. Разбирам, че има очакване изолираните огнища на боеве да продължат. Критичният момент е изтеглянето от двете страни на буферната зона на тежкото оръжие. Все още този процес не е завършил.От инвеститорска гледна точка в момента имаме шум - доста шум, но той част ли е от процеса на изтегляне или показва, че примирие няма?

От гледна точка на инвеститорите - много е трудно да се каже категорично. Особено от страна на Кремъл.

Русия в обичайни времена е страна с централизирана процедура на вземане на решения.

В такъв момент особено е много трудно и инвеститорите не бива да гадаят какъв ще бъде резултатът.

В началото на годината боевете край летището на Донецк продължаваха, ако помните. И много бързо се разпространиха и в други райони - самия град Донецк, а след това и към Мариупол.

Сега се насочиха около Дебалцево и това изглежда епицентърът на конфликта.

Въпросът е, че дори боевете да се ограничат в тази зона, има опасност от разпространението им наоколо много бързо.

Затова инвеститорите пропуснаха ралито, което стана в Русия, но то бе по-скоро краткотрайно и повече обратното на това, което видяхме от корпоративни финансови институции и ритейл инвеститори в последната година.

 

Още по темата

Но как тълкувате това? Икономиката е на колене и състоянието й се влошава с всеки изминал ден. Знам, че имаше рали, но Русия се бори много усилено с трудностите. Имаме примирие, което не се спазва - практически всеки момент може да бъде официално развалено. Същевременно на още 19 души бяха наложени санкциии, точно когато обявиха примирието. Къде отиваме оттук нататък?

Не сме много позитивни накъде вървят нещата отсега нататък. Виждаме възможности във висококачествени и евтини износители, но трябва да сме ясни: идеята, че Русия може да бъде поставена на колене финансово не работи. Сметките не излизат поне за следващите 2г.

Русия има естествен източник на твърда валута. Тя може да се издържа дори и в трудни времена.

Излишъкът по текуща сметка на Русия, дори и при намалените цени на петрола и суровините като цяло би трябвало да остане на позитивна територия за следващите две години - през 2015 и 2016.

Тази сутрин например гледахме Роснефт. Те имаха голямо плащане по дълга преди седмица и нещо от 7 млрд долара.

Роснефт генерира около 12 млрд долара приходи от износ и може да си обслужва дълга.

Руските корпорации и правителството могат да оцелеят..

 

Ами руските граждани? Това е проблемът. Хората от финансите са добре, но хората на улицата плащат.

Точно така. Не сме особени оптимисти - инфлацията вероятно ще стигне 17% към април. Това е тежка ситуация за инвеститорите в ритейла.

Виждаме как общественото мнение се променя леко дори в Русия по отношение на Новорусия - районът на Донецк и Луганск и към управлението на тази криза от правителството.

И все пак Путин извади от срещата в Минск с две споразумения на стратегически гений - или тактически гений, вие решавайте дали е тактика или стратегия.

Така че отново - трябва да зададем параметрите. За потребителите ще бъде много трудно. Не виждаме големи възможности за инвеститорите в това пространство.

Относно идеята на администрацията на Обама или Брюксел Русия да бъде поставена на колене и накарана да прави каквото бъде поискано от нея чрез санкции - за това и дума не може да става.

Вижте целия коментар във видеото.

 

 

fallback
fallback