България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мартин Петрусенко: Нужно е Украйна да си върне контрола върху границата с Русия

Мирът, който бе договорен след споразумението от Минск, е твърде крехък

17.02.2015 | 10:40 Редактор: Ирина Георгиева
Мартин Петрусенко: Нужно е Украйна да си върне контрола върху границата с Русия

Украйна трябва да си върне контрола върху границата с Русия, за да продължи по-дълго уговорката от Минск за примирие, но преди това САЩ да въоръжи властите в Киев. Това коментира Мартин Петрусенко, български студент с украински корен и представител на украинската общност у нас в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му мирът, който бе договорен след споразумението от Минск, е твърде крехък.

"Украинската държава дава някакви гаранции, че мобилизацията не е в тези размери, с които се спекулира в руските медии. Просто имат интерес да нагнетяват напрежението. Русия все още вижда България като удобна сцена, на която да може да разиграва политическите си сценарии и всичките тези спекулации за България в Украйна, които са в опасност, са доста удобни." - обясни Петрусенко.

Една значителна част от българското население в Украйна се намира в Източната Украйна и са про-руско настроени, отбеляза Петрусенко. 

Русия има най-голяма полза след разговорите в Минск, смята Петрусенко. Според него в момента те се опитват да настроят общественото мнение, че се борят за независима република Новорусия, но в действителност ще се опитат да създадат политически субект в Украйна, с който да я дестабилизират - от влизането й в ЕС, НАТО.

Чуйте Мартин Петрусенко за ситуацията в Украйна в следващия видео материал: