Благотворителност – по Коледа и не само

За година близо двойно е нараснал броят на хората в България, които са дарявали

10.12.2015 | 13:34 Редактор: Ирина Георгиева
Благотворителност – по Коледа и не само

От Мартина Ганчева

Благотворителност. В речника за произхода на думите тя означава първо - благородна любов; второ - израз на това чувство и трето - дейност или действие, подтикнати от неяА какво се разбира под благотворителност днес? Дали я има само по Коледа? Какво и за кого даряваме? Прави ли ни това по-човечни? Как можем само с една плюшена играчка да си спечелим детска усмивка? Екипът на Днес зададе въпросите на събеседниците си.

"Целта ни е да променим здравеопазването в България. Всяко дете може да попадне в реанимация. Има нужда от промяна на ключова апаратура. Насочили сме се към болници от така нареченото трето ниво и болницата в Русе. Но толерантността и съпричастността са най-важни. Това е магията на Българската Коледа." - сподели секретарят на Президента по здравеопазване и иновации Анна Мари Виламовска.

"Най-малките членове на семейството се радват на играчките. Хората даряват различни видове играчки, между 18 и 20 ч. До 16 декември през седмицата или от 14 до 16 ч. през уикенда. Тази година при 5 00 семейства ще отидат празнични пакети с храна и играчки." - информира ръководителят на Holiday Heroes Росица Томова.

"Дарявам лъвче с пожеланието всяко дете да бъде смело и да има лъвско сърце. Да е уверено в себе си, да не се страхува от нищо. Колкото повече хора се включим в инициативите на Holiday Heroes, толкова по-добре. Като направиш добро, то ще ти се върне." -смята актьорът Любомир Ковачев

"Близо 2000 души станаха донори, но 50 000 чакат донорска клетка, за да станат родители. Жени донори могат да станат дамите, които не са навършили 35 години и са родили поне едно дете. При мъжете единственото условие е да са над 18 г. В момента в България има 1 947 майки донори. България е на първо място по анонимно безвъзмездно даряване." - коментира Мариела Куртева от Фондация "Донорството е живот". 

"Децата са живот и те карат да живееш. Уча децата си на доброта. Никога не отказвам благотворителни инициативи." - разкри пред Днес Мария Гроздева

"Подкрепям "Майки за донорство", за да има живот." - заяви българският рок певец, музикант и композитор Звездомир Керемидчиев.

За година близо двойно е нараснал броят на хората в България, които са дарявали. Това показва Световният дарителски индекс 2015. Според проучването 27% от хората у нас са дарили пари за благотворителна кауза през 2014г., докато година по-рано те са били 14%. Значителното увеличение се дължи на големите наводнения, които засегнаха страната ни. 

Не е тайна, че звездите обичат да се включват в благотворителни инициативи. Първо защото могат да си го позволят и второ, защото този акт на доброта говори добре за репутацията им.Освен с щедри дарения, много от световните знаменитости използват славата си, за да допринесат за успеха на определена кауза. А присъствието им със сигурност е от значение. Проучванията са доказали, че хората даряват с 1.4% повече, когато кампания бива подкрепена от известни имена. Но кои са най-социално ангажираните световни таланти?

Традиционно преди Коледа благотворителността става много популярна, особено сред богатите и известните. Тази година обаче собственикът на Facebook Марк Зукърбърг счупи всички рекорди, като дари 99% от акциите си в социалната мрежа за нова благотворителна инициатива. 

Музиканти и изпълнители често обединяват сили в името на някоя добра кауза. Те рисуват, разпродават обувки и тоалети, но най- вече пеят с една единствена цел, да помогнат. 

И спортистите даряват и то много. Оказва се, че футболистът на Реал Мадрид Кристиано Ронално е №1 не само на терена, но и по благотворителност. В списъка, който се нарича "Атлети, които правят добрини" и в топ 20 има само още един футболист – Неймар. Кои са останалите спортист и какви добрини правят?