Какво да правим със старата и ненужна техника?

Европейските граждани "произвеждат" средно на година по 17 - 20 кг електронни отпадъци

08.12.2015 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
Какво да правим със старата и ненужна техника?

Европейските граждани "произвеждат" средно на година по 17 - 20 кг електронни отпадъци, показва статистика, цитирана от Българска асоциация по рециклиране. Необработените такива от излязло от употреба електронно и електрическо оборудване (ИУЕЕО) причиняват вреди за всички нас като замърсяват околната среда.

Още по темата

Значително се увеличават покупките на домакински електроуреди и битова техника с наближаването на Коледа. Знаят ли хората какво да правят със старата ненужна и вредна техника?

Правилното управление на "електронния" скрап е крайно необходимо. Препоръчително е хората, които разполагат с ненужна или излязла от употреба бяла и черна техника да я предават за екологосъобразно обезвреждане или рециклиране. Чрез разделното събиране и обезопасяване на уредите се опазва не само природата, но и здравето на хората. Спестяват се средства, намалява се добивът на суровини, използването на вода и енергия за преработването им - ползите за бизнеса също са големи.

От излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване могат да се извлекат метали, пластмаса, стъкло, злато, платина, сребро, паладий и други ценни суровини. Целта е те да бъдат използвани повторно, а това е възможно почти на 80% за този вид отпадъци

От Българска асоциация по рециклиране призовават всеки, който има стара ненужна техника като стара пералня, печка, хладилник, компютър или др., да я предаде на площадките за изкупуване, третиране, рециклиране, съхранение и оползотворяване на електронни и електрически отпадъци. Освен да бъдат предавани на място хората могат да се обаждат и в информационните центрове на рециклиращите компании и да заявят мобилна група на адреса на техния дом или офис от където да ги вземат.