Прекъснатите семейни връзки: Как Коледа успява да ни събере?

Хиляди деца у нас растат, отглеждани от баби и дядовци заради масовото явление трудова миграция, коментира проф. Марта Сугарева

07.12.2015 | 11:36 Редактор: Ирина Георгиева
Прекъснатите семейни връзки: Как Коледа успява да ни събере?

От Мартина Ганчева

Прекъснатите семейни връзки. Разминаванията между поколенията. И как Коледа успява да ни събере около трапезата. Тази тема коментира екипът на предаването Днес със събеседниците си.

"Трудностите сплотяват дори повече. Призивът ни е по Коледа да правим чудеса. Чудото се прави лесно. Нужно е най-вече желание. Идеята е да помагаме на деца и семейства в нужда. Поставяме акцент върху приемната грижа. През 2014 г. успяхме да помогнем на над 600 деца и семейства. През тази година на над 1000." - информира Светослава Кръстева от Фондация "За нашите деца"

"Традициите се променят, времето влияе. Но семейството си остава един от най-важните стълбове, то събира хората за празниците." - смята етнологът Иглика Мишкова

Социологът проф. Марта Сугарева коментира как хиляди деца у нас растат, отглеждани от баби и дядовци заради масовото явление трудова миграция, което води до психологическа криза.

Коледна реклама със самотен старец на германска хранителна верига магазини просълзи целия свят през последната седмица. Клипът вече има над 30 млн. гледания в YouTube. Той засяга една болезнена за съвременното общество тема - за самотните възрастни хора, чиито деца са далече от дома. Само в Германия около 8 милиона души над 60 години са самотни, коментира агенция Associated Press

"Коледа е, за да се споделя." - е логото на реклама, която предизвика огромен интерес, не само на Острова, но и по света. Клип, който ни кара да се замислим за ценностите в живота, за нещата отвъд материалното и консуматорското в навечерието на един от най-хубавите празници в годината. 

Коледните празници са най-чаканото и очарователно време от годината. Светлините, украсата и минутите с любимите ни хора изпълват домовете и сърцата ни с много обич и доброта. Коледа е най-семейният празник и това е основната причина да бъде очакван с огромно нетърпение. 

Понякога трябва да се откъснем от мобилните телефони, които са превзели живота ни, за да споделим важен момент от живота на нашите близки. Да не пропуснем щастието на човека до нас. 

Не минава Коледа без да бъдат излъчени по телевизията филми за празничната нощ. Премиери в кината правят ленти, посветени на сплотеното семейство край елхата, или пък отдалечени един от друг близки, които не могат да споделят коледния уют в святата нощ.