Енерго-про: Софтуерът е причина за двойните фактури

От Патриотичния фронт и Атака поискаха отнемане на лицензите на трите ЕРП-та.

27.01.2015 | 19:32 Редактор: Кремена Кръстева
Енерго-про: Софтуерът е причина за двойните фактури

По време на заседанието на Комисията по енергетика от "Енерго-про" заявиха, че изпитват затруднения да отчитат електроенергията в празничните месеци. Причината за една и съща дата за плащане на двете сметки бил проблем в софтуера, който не позволявал фактуриране извън датите, които са му предварително зададени. Затова енергокомпанията дала отсрочка от 15 дни за втората фактура.

Управителят на Енерго- про подчерта, че в много държави периодът на отчитане на тока е доста по-дълъг от разписания в нашето законодателство - до 31 дни.  Според енергокомпанията срокът  за отчитане трябва да стане поне 35 дни.

Управляващите са готови да предложат корекции в законодателството, за да се затегне контрола над енерго дружествата. От герб са склонни да определят случилото се като произвол, не изключиха това да е преднамерено.

От ЧЕЗ и EVN подчертаха, че проблем  с отчитането на тока при тях не е имало.

От Патриотичния фронт и Атака поискаха отнемане на лицензите на трите електроразпределителни компании. От ДПС пък изтъкнаха, че заседанието няма смисъл без присъствието на представители  не енергийния регулатор, които ще правят проверки в трите компании.

В следващите месеци ще стане ясно дали цената на тока ще се увеличи. Преди това обаче ще законът за енергетиката ще претърпи сериозни промени. Тепърва ще става ясно дали енергийният регулатор ще бъде разделен на две комисии или само на два състава – за водоснабдяване и енергетика.