САЩ и Индия със споразумение за сътрудничество в сферата на мирната ядрена дейност

Споразумението открива пътя за американските компании в Индия

26.01.2015 | 10:10 Редактор: Велко Каменов
САЩ и Индия със споразумение за сътрудничество в сферата на мирната ядрена дейност

На 25 януари 2015 г. президентът на САЩ Барак Обама посети Индия, където разговаря с министър-председателя на страната Нарендра Моди, предаде Bloomberg. На срещата са били дискутирани въпроси в сферите на ядрената дейност, замърсяването на въздуха, бедността, сигурността и ситуацията в Южнокитайско море.

Най-голям интерес предизвиква диалогът за сътрудничество в ядрената енергетика. В Индия живеят милиард и 200 милиона души, но 25% от тях нямат достъп до електричество. Министър-председателят Нарендра Моди обеща да промени това до 2019 г. Още не е ясно дали става въпрос за ново споразумение или за продължение на вече съществуващото от 2006 г. На практика обаче споразумението открива пътя пред американските компании да работят и инвестират в Индия в сферата на мирната ядрена дейност.

Посещението на Обама и преговорите между Индия и САЩ показват, че отношенията на двете страни са се затоплили  след напрежението между тях, започнало през декември 2014 г. Тогава Девияни Хобрагаде, която е висш индийски дипломат, беше арестувана в Ню Йорк по подозрения за визова измама. В отговор индийското правителство  нареди на полицията да премахне бетонните заграждения, поставени пред американското посолство в Индия, поради съображения за сигурност.