Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Добив на шистов газ у нас след голям обществен дебат: Д. Добрев

Шистовият газ ще ни откъсне от газовата зависимост от Русия,твърди председателят на Енергийната комисия в НС

21.01.2015 | 21:09 Редактор: Петко Трухчев
Добив на шистов газ у нас след голям обществен дебат: Д. Добрев

У нас липсва широк обществен дебат до колко вреди шистовият газ на природата. Трябва да има такъв. Това посочи председателят на Комисията по енергетика в парламента и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в предаването "Денят он ер" с Веселин Дремджиев.

В САЩ има 200 хил. сондажа, българи имат фирми там за добив, не сме чули да се е случило нещо лошо. Във Великобритания имаше мораториум за много кратко време, после разрешиха добива, посочи бившият енергиен министър.

Именно чрез добивът на шистов газ след 20 години България би била изцяло енергийно независима страна. По повод на удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ Козлодуй Добрев заяви, че утре в парламентарната комисия по енергетика ще бъде изслушано ръководството на атомната ни електроцентрала. То трябва да каже какви мерки да бъдат предприети за по-продължителна работа на двата блока. След анализ колко ще струва това и колко изграждането на VII блок на Козлодуй от Westinghouse ще се вземе решение за избор.

Според Добрев животът на V и VII блок може да бъде удължен с до 30 години.

Министърът на енергетиката в кабинета на ГЕРБ не вярва в изграждането на проекта "Турски поток". Според Добрев все още има надежда за изграждането на "Южен поток", за когото Русия заяви отказ заради бламирането му от ЕС.

Още по темата

По отношение на идеята за газов хъб край Варна добре би било този проект да съществува само ако има няколко енергоизточника, е на мнение депутатът. Освен руския газ е възможно да се внася газ и от Румъния, която до няколко години ще увеличи добивът си на природен газ от залежите в черноморската й акватория, посочи още Добрев.

По повод на отложеното проучване за наличие на газ в българските води на Черно море от консорциума Total,OMW, Repsol заради ниските цени на петрола Делян Добрев изтъкна, че след 6 месеца на отлагане фирмите няма да си го позволят повторно. В противен случай договорът им за проучване ще изтече и те ще изгубят разрешителните си за добив.