Ню Йорк може да забрани фракинга

17.12.2014 | 23:39
Ню Йорк може да забрани фракинга

Администрацията на губернатор Ендрю М. Куомо съобщи в сряда, че може да забрани хидравличния фракинг в щата Ню Йорк, заради риск за здравето, съобщава New York Times.

Това слага край на дълги години съмнения в спорния метод на извличане на газ от земните недра.

Щатските представители заключиха, че фракингът, както е познат методът, може да зарази въздуха и водата и да изложи на неописуема опасност здравето на хората.

Това заключение бе изнесено по време на съвещанието в края на годината, свикано от Куомо в Олбани.

То се появява на фона на нарастващите протести на еколози за забрана на фракинга, използващ химикали и вода за добив на петрол и газ под земята.

Въпросът дали да се позволи фракинга е най-противоречивият в обществения дебат в Ню Йорк от години. Той изправи еколозите срещу други групи, които го смятат за важен начин за увеличаване на работните места в райони с икономически застой.

Демократът Куомо, който се гордее с решителните си действия по други критични въпроси като контрол над оръжията, зае страната на противник на фракинга.

Той нееднократно отлагаше вземането на решение по въпроса и неотдавна се обоснова с продължаващото – и явно вечно – изследване, което правят щатските здравни власти.

В сряда, шест седмици след като Куомо бе преизбран за втори мандат, дългоочакваното изследването на ефекта на фракинга върху здравето най-накрая се появи.

Още по темата

Д-р Хауърд А. Цукер, член на комисията по здравеопазване представи доклада на заседанието при губернатора, посочвайки, че е установил „значителен риск за общественото здраве“, свързан с фракинга.

Ню Йорк де факто забрани метода още преди пет години. По време на първия мандат на Куомо, той нееднократно даваше противоречиви сигнали как смята да процедира.

Противниците на фракинга бяха подкрепени от звезди от шоубизнеса, сред които Йоко Оно, която привлече внимание към каузата.

Петролната и газова индустрия осъдиха решението на Куомо, съобщава Ройтерс.

Еколозите го поздравиха.

Под части от Ню Йорк има богати залежи на шистов газ. Забраната ще навреди на икономиката и ще лиши местните власти и щата от приходи, каза Петролният съвет на Ню Йорк.

В Пенсилвания, където фракингът е разрешен, общините получиха над 630 млн долара от 2012, по данни на Петролния съвет на щата, цитирани от Bloomberg.

Шистовата индустрия генерира над 2,1 млрд долара приходи в щатската и местна данъчна администрация за Пенсилвания.