Шефчович: Украйна може да увеличи вноса на газ от ЕС

Това ще е възможно благодарение на увеличаване на транспортните мощности, коментира еврокомисарят по енергетиката

23.01.2015 | 14:18 Редактор: Мариета Иванова
Шефчович: Украйна може да увеличи вноса на газ от ЕС

Украйна може да увеличи вноса на газ от Европейския съюз от 24 януари, заяви европейският комисар за Енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че това може да се случи, благодарение на увеличаване на транспортните мощности от настоящите 31,5 милиона куб. метра на ден до около 40 милиона куб. метра на ден.

Преди малко повече от седмица от украинската газова компания „Нафтогаз Украйна“ посочиха, че Украйна е увеличила доставките на газ от ЕС с  2.4 пъти през 2014. В същото време страната била намалила вноса от Русия почти двойно.

„През миналата година Украйна за първи път имаше възможност за съществено увеличаване на източниците на доставки на газ. С 2.4 пъти (от 2.1 до 5 млн. кубически метра) се е увеличил вносът на газ от страни от ЕС. В същото време вносът от Руската федерация е намалял с 1.8 пъти-от 25.8 до 14.5 милиарда кубически метра“, стана ясно от съобщение на компанията, цитирано от РИА-Новости. От медията припомниха още, че в рамките на 6 месеца през миналата година Газпром спря доставките към Украйна.

Малко по-рано тази седмица шефът на Газпром Алексей Милер предупреди, че направената от компанията отстъпка в рамките на 100 долара за 1000 кубически метра за Украйна приключва в края на март.