П.Езекиев: България е водеща държава по сийд инвестиции в Европа и добрите примери привличат интерес

Павел Езекиев, партньор в NEVEQ II

27.01.2015 | 23:41 Редактор: Дориана Ранкова
П.Езекиев: България е водеща държава по сийд инвестиции в Европа и добрите примери привличат интерес

Коментар на Павел Езекиев в предаването Инвестбук с Дориана Ранкова на 27 януари 2015.


Фондът за рисков капитал NEVEQ II управлява 20 млн. евро, от които 70% са еврофондове по програмата JEREMIE, а останалите 30% идват от частни инвеститори, които привлича NEVEQ Capital Partners. Условията за инвестиране на фонда са или в България да са половината от приходите, което според Езекиев ограничава възвръщаемостта за инвеститорите, или половината от активите. Формално погледнато би трябвало да бъде пречка това, че инвестициите са насочени към България, но благодарение на европейските партньори така заложени критериите работят, коментира той. Няма как да се търси такава възвръщаемост само чрез вътрешно търсене у нас.

Изискванията за възвръщаемост на частните инвеститорите е предизвикателството.Традиционно капиталовите пазари имат възвръщаемост 10-12%, а венчър фондовете работят с 20% норма. България е водеща държава по сийд инвестиции в Европа за миналата година и добрите примери привличат интереса на необходимите частни инвеститори.

Висок потенциал Езекиев вижда в компанията Endurosat (проект за сателитни системи от следващо поколение), които предлагат на всякакъв тип фирми наблюдение на много обекти от ниска орбита за малко пари. В настоящето един сателит струва твърде много за повечето компании. Според него и всички други досега направени инвестиции вече са създали работни места у нас и могат да дадат тласък на икономиката ни. 

Евентуална "златна мина", която може да повиши българската конкурентоспособност са природните богатсва. Езекиев обясни, че фондът не може да инвестира в земеделска земя, но според него богатствата на България са в природните ресурси и това би се котирало добре на пазара. Смела идея на Невек, която по негови думи обмислят, е инвестиция в продукти с природно - биологичен характер, които лекуват, като медицински канабис. Според него на база редица изследвания е доказано лечебното свойство на продукта. Българското законодателство не ограничава една негова употреба като количество. Има и подходящи климатични условия. Необходими са учени за разработка на идеята и фондът, според  Езекиев може да разчита на израелски партньори. Това се корелира и с темата за държавната политика по рекламиране на предимствата на страната ни. Проблемът на държавното маркетиране е ниската работна ръка. Той сподели мнение, че трябва да се откроим с интересни и нови продукти.

Павел Езекиев коментира и инвестиционните програми на ЕС в лицето на плана Юнкер и наливането на пари от ЕЦБ към финансови институции. За него са важни първите проекти да бъдaт подходящи, за да имат успех тези инвестиции, и за да се ползват целево и успешно средствата.

 

Цялото интервю в студиото на Investbook  с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: