В какво инвестират фондовете за сийд финансиране

Интервю с основателя на фонда за сийд финансиране Softtech VC Джеф Клавие

10.12.2014 | 16:39 Редактор: Велко Каменов
В какво инвестират фондовете за сийд финансиране

Основателят на фонда за сийд финансиране Softtech VC Джеф Клавие говори пред Bloomberg на конференцията LeWeb в Париж за стартъпите, в които инвестира и какви са целите му

 

Инвестирали сте в много стартъпи, 156 на брой досега, които след това са били купени от компании като Facebook, Twitter и Groupon. Какви са следващите ви цели?

 

Инвестиционната ни стратегия е с доста широк обхват. Новият ни фонд ще финансира най-вече стартъпи, предлагащи софтуерни и пазарни услуги и устройства, свързани с интернет.

По отношение на новите сфери, ще търсим инвестиции в търговски дрони, в добавената реалност, виртуалната реалност, инфраструктурата на биткойна – блокчейна. Може да инвестираме и в роботи.

 

Колко свободен рисков капитал имате за тези цели?

Имаме нов фонд, като прекратихме набирането на капитал в него миналия юни.

Това е фонд за сийд финансиране с капитал от 85 милиона долара. Ще направим около 45 инвестиции от този фонд в рамките на 3 години.  Анализираме между 400 и 750 компании на тримесечие, от които инвестираме в 4 или 5.

 

Още по темата

Откъде смятате, че ще дойде следващата технологична революция? От сферата на здравеопазването, от устройствата, свързани с интернет, или някоя друга?

Въпросът е дали става дума за революция, еволюция или за технология,  която прави предишните ненужни.

В момента има много платформи – мобилни, социални, облакови, платформи за анализ на голямо количество данни. Тези технологии могат да бъдат приложени в различни сфери.

На 12 декември ще говоря на конференцията LeWeb в Париж за промяната в сферата на здравеопазването.

Технологиите навлизат в тази сфера и чрез тях се предлагат нови услуги и на клиентите, и на лекарите. Интересуваме се сериозно от тази тема и ще говоря час и половина по този въпрос. Смятаме, че устройствата, свързани с интернет, ще бъдат навсякъде и сред потребителите, и в бизнеса.

Това е интересна сфера.

Аз се интересувам от приложенията на дрони, това е мой личен интерес.

За нещастие се сблъскваме с някои регулаторни проблеми в САЩ докато Европа заема много по-позитивна позиция по въпроса с дроните.

 

Един от големите стартъпи, в които сте инвестирали, на който сте предоставили сийд финансиране, е Fitbit. Fitbit предлага продукти, които позволяват да следите здравето и формата си. Смятате ли, че компанията ще има проблеми след като сега Apple пуска на пазара своя iWatch?

iWatch е много различен продукт от гледна точка на таргет групата, към която е насочен, цената и функционалността.

Смятаме, че налице са два различни пазара. Клиентите на единия пазар търсят в iWatch алтернатива на iPhonе-а, на смартфоните като цяло и искат да могат да използват същите функции на китката си. Другата част от пазара търси именно начин за следене на състоянието си, чрез часовник, който е по-евтин и не се налага да бъде зареждан всеки ден.

Новият модел часовник, който Fitbit пусна на пазара – charge – беше много успешен през първите няколко седмици. Поне в краткосрочен план Fitbit няма да усети някакво влияние заради iWatch.

 

Инвестирали сте и в стартъпи като August, смарт ключалката и Coin, кредитната карта, която може да бъде програмирана.

August е ключалка, която можете да свържете със смартфона си.

Тя ще усети присъствието ви и ще се отключи с приближаването ви към вратата.

Мога да ви поканя да ми дойдете на гости и да ви дам достъп до ключалката, за да можете да влезете в къщата без да се нуждаете от ключове.

Това е ключово за концепцията „Икономика на споделянето”, следвана от компании като Airbnb.

Проблемът с ключовете е решен чрез предлагането на това дигитално решение.

Продава се в магазините на Apple много дорбе.

Coin e продукт, който представлява дигитална смарт карта, която ви позволява да програмирате всичките си кредитни карти в една и след това няма да ви се налага да носите портмоне пълно с кредитни карти, а ще имате само една и ще избирате кредитната карта, която искате да използвате с натискането на един бутон.

Технологията е много трудна за разработване. Използвах дигиталната кредитна карта няколко месеца и работи наистина добре.