Руските акции без сериозен спад след понижаването на кредитния рейтинг

Решението на S&P не се отрази сериозно на дяловите пазари в Русия

27.01.2015 | 14:03 Редактор: Велко Каменов
Руските акции без сериозен спад след понижаването на кредитния рейтинг

На 26 януари 2015 г. рейтинговата агенция S&P намали кредитния рейтинг на Русия до неинвестиционното ниво BB+. В резултат рублата загуби 7% спрямо долара, но сутринта на 27 януари възстанови позиции. Деноминираният в рубли руски индекс MICEX не претърпя сериозни колебания след обявяването на решението, като дори в първите часове от търговията на 27 януари регистрира покачване. Деноминираният в долари RTS индекс регистрира малък спад.

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов, заяви, че решението на S&P да намали кредитния рейтинг на Русия отразява „прекален песимизъм.” Силуанов заяви още, че не очаква решението да се отрази сериозно на капиталовите пазари в Русия,защото рискът от намаляване на оценката вече е бил взет предвид от пазарните участници.

Президентът Владимир Путин е заявил на среща с кабинета и Централната банка на Русия вчера, че страната се фокусира върху макроикономическата стабилност. Путин е обявил като важни цели поддържането на международните валутни резерви на приемливо ниво, както и контрола над инфлацията.