8 месеца преговори осигурили финансирането на проекта за сателита „България Сат-1”

До три години България ще има телекомуникационен сателит

16.10.2014 | 21:30 Редактор: Мариета Иванова
8 месеца преговори осигурили финансирането на проекта за сателита „България Сат-1”

Около 7-8  месеца са били необходими на работещите в “Булсатком”, за да си осигурят финансиране в размер от 150 милиона долара по проекта за първия телекомуникационен български сателит, сподели в предаването Денят On Air един от собствениците на компанията  Пламен Генчев.

Припомняме, че средствата са осигурен от Американската държавна банка за експортно кредитиране "Ексимбанк, както и от банков консорциум с участието на Дойче банк, Ситибанк, Райфайзенбанк, ЕБВР и Сибанк.

Според Генчев една от причините проектът да не е получил финансиране от България е това, че законодателството у нас не е достатъчно добре уредено за финансиране чрез банкови консорциуми. От друга страна, според него и бизнес средата вероятно не позволява намиране на подобен тип финансиране.
Той посочи, че една трета  от сателита „България Сат-1” ще покрива нуждите на „Булсатком”, докато другите две трети ще бъдат предоставени за оператори от Балканите и Европа.

Стартът на другия голям проект на компанията-този за четвърти мобилен оператор ще е факт до най- много осем месеца, посочи Генчев. По-ранен старт по думите му би означавало предоставяне на неконкурентна  услуга. Към момента плановете са за предоставяне на услуга по пренос на  данни през  4G мрежата, без GSM телефония, стана още ясно от думите на Генчев.