Веселин Вучков: Конкретна заплаха за България няма

Рискове обаче съществуват, коментира вътрешният министър

11.01.2015 | 12:48 Редактор: Мариета Иванова
Веселин Вучков: Конкретна заплаха за България няма

Конкретна заплаха за България след терористичните атаки във Франция няма, коментира пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков. Той обаче подчерта, че рискове съществуват. Вучков допълни още, че са взети допълнителни мерки след случилото се във Франция, особено на места, където се събират повече хора- като гари и летища. Засилени мерки за охрана са предприети и на границите, коментира министърът и допълни, че всички институции работят координирано.

Вътрешният министър коментира и изказването на премиера Бойко Борисов преди ден, че службите са свършили отлична работа по предотвратяване на конкретен инцидент в последните дни. Вучков подчерта, че става дума за случай, който не касае територията на страната ни и се отнася до международното сътрудничество на службите.

Министърът допълни още, че случаят е след атентата в Франция, но има благоприятно развитие.

Той също така изрази надежда, че Европейския съюз ще прояви солидарност и разбиране към страната ни за проблемите с  бежанците и ще ни окаже помощ, включително и финансова.

"Две неща, които са в моите компетенции, трябва да се разграничават. Първо, охраната на границата да е по-сериозна. От друга страна, е важен въпросът за интеграцията на хора, са добили някакъв хуманитарен статут на територията на Република България. Това са две неща, които макар и взаимносвързани, трябва да се разделят, защото в единия случай можем да говорим за служби за сигурност, а в другия случай по въпроса за интеграцията говорим за много сериозни усилия на куп институции, които трябва да напрегнат сили, за да могат да решават дългосрочно този въпрос за интеграцията. Очевидно в Европа и там, където се случиха тези актове на тероризъм, проблемът с интеграцията не е решен,” коментира министър Вучков, цитиран от агенция Фокус.

Вижте подробностите в репортажа на Христиания Червенкова и оператора Цветан Атанасов: