Бойко Ноев: Не религията, а маргинализирането на дадена общност е източник на проблеми

България трябва да е хуманна, но и консервативна по отношение на приемането на бежанци, коментира той

09.01.2015 | 09:48 Редактор: Мариета Иванова
Бойко Ноев: Не религията, а маргинализирането на дадена общност е източник на проблеми

Не религиозните проблеми, а маргинализирането на дадена общност, независимо дали от български, ромски или мюсюлмански произход, създава благоприятна почва за проблеми, подобни на случилото се в Париж преди дни, стана ясно от думите на бившия министър на отбраната Бойко Ноев в Сутрешния блок на Bulgaria On  Air. Той подчерта, че атаката срещу Charlie Hebdo, подобно на тези срещу Световния търговски център в Ню Йорк, във влаковете в  Мадрид и метрото в Лондон „са събития, които разтърсват по някакъв начин западните общества и те карат политиците да преосмислят сегашния начин на действие и да взимат съответните решения“.

Ноев посочи, че „България не би трябвало да остане настрана и няма да остане настрана от тези процеси“.

„Независимо какви са били мотивите, кой го е направил, един от резултатите от това, което стана в Париж, е, че се създава потенциал за забиване на клин между две религии, между две религиозни общности. България е страна с най-голямо процент мюсюлманско население    в Европа и поради това е потенциално изложена на подобни проблеми. Ако допуснем подобни конфликти да се пренесат в България, ще е пагубно за страната“, коментира той.

Още по темата

Ноев подчерта, че в момента е много важна ролята на духовните водачи- на мюсюлманското вероизповедание, на християнското вероизповедание, както и на български политици. А именно - „много внимателно да проследят ставащото извън България и много добре да си помислят какво да направят, така че да укрепят българското общество“.

Той подчерта, че България в момента „трябва да предпази своята къща, да подкрепи европейските усилия, които предстоят, но най-вече на първо място да опази своята си къща“.

По този повод той коментира и въпросът за бежанците у нас. - „Тезата на президента и на други  български политици държавници, че България трябва да приеме всички бежанци е грешна, опасна теза. Тезата, че трябва да приемем всички, означава, че трябва да приемем хора, нуждаещи се, на които не можем да помогнем. Те ще бъдат вкарани в лагери, в гета, а тези гета биха се превърнали в потенциален източник за подобни явления. Затова България по въпроса за бежанците трябва да е много внимателна, консервативна, хуманна, но да приема, толкова, колкото може“, смята Ноев.
Неговото мнение е, че границата на страната трябва да бъде добре пазена, „включително със средствата на армията“. - „Това, не са бронетранспортьори. Това е жива сила, гранични войски, дотогава докато не стане сигурна“.

На второ място, посочи Ноев, е постигането на баланс между ресурсите за сигурност вътре в страната. Той разкритикува ДАНС- основната служба за осигуряване на вътрешната сигурност, и подчерта, че според него ръководството й не е подготвено за актуалните предизвикателства, свързани със сигурността.