Симеон Николов: България не е застрахована от териристичен атентат

Последствията не само за френското общество след кървавата атака срещу френското издание Charlie Hebdo ще са чувствителни, коментира експертът

08.01.2015 | 12:07 Редактор: Мариета Иванова
Симеон Николов: България не е застрахована от териристичен атентат

За всяка страна винаги има опасност да стане обект на терористичен акт, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът по сигурността Симеон Николов.

„Основен принцип за тероризма е изненадата, с много жертви, привличане на голямо медийно внимание и всяване на страх. В този смисъл атентатът в Париж успя. Той може да бъде, разбира се, повторен, но никога няма да прилича на предишния атентат. Видяхте, че поводът, самите карикатури не са нищо особено, нещо кой знае какво - очевидно е, че има търсене на повод,“ коментира експертът.

По думите му „в България, разбира се, не сме застраховани от подобен атентат“.

Той също така подчерта, че има съществени разлики между България и Франция, "за да привлечем вниманието на атентатори от Ал-Кайда или Ислямска държава, например". - „Но, въпреки това, ние също така сме част от обща коалиция в борбата срещу тероризма, имаме голям процент мюсюлманско население, което може да се поддаде. В този смисъл- да, не сме застраховани“, коментира той.

Николов посочи още, че след кървавата атака срещу френското издание Charlie Hebdo „последствията, не само за френското общество, ще бъдат чувствителни. - „Ние  сме свидетели как още първия ден тази новина разтърси света. Звучеше като обявяване на война на цивилизования свят“, коментира експертът.

Той подчерта, че „Франция е страна, която е известна с участието си в редица операции“, с което привлича към себе си вниманието на редица  терористични групировки.

По повод кървавата атака срещу френското издание Николов коментира, че е видно, че операцията е дълго подготвяна. Той изрази съмнение „че двама дребни престъпници и един бездомник“, които бяха посочени от френската полиция като заподозрени за стрелбата в редакцията, биха извършили такава акция самостоятелно.

„По всичко личи, че това са хора, които са преминали в лагерите- вероятно на Ал-Кайда или на Ислямска държава“, коментира Николов. Той допълни, че това е видно „от начина, по който са стреляли, по който са държали оръжието, по тяхното поведение- абсолютно обучени“. Той посочи, че ако се потвърди тяхната самоличност и връзката им с атентата, „то във всички случаи зад тях стои друг, т.е. мозъкът на атаката е друг. В никакъв случай не са тези три лица“, смята Николов.

Той поясни още, че ядрата на терористични групировки като Ал-Кайда и Ислямска държава действат децентрализирано.  

Полицейското присъствие във Франция е засилено от 6 месеца насам, а през декември имаше специален Съвет по национална сигурност при френския президент, коментира на свой ред експертът по сигурността Николай Радулов. Той подчерта, че цялата 2014 година е преминала под знака на засилен интерес или внимание по отношение на тероризма във всички западноевропейски държави.

„Би трябвало, това, което се случва в целия ЕС, да ни засяга и да си изваждаме поуки. Би трябвало службите да засилват мерките по антитерористичния си капацитет,“ коментира Радулов.  По думите му „за съжаление сигналите, които  се подават от службите, не потвърждават такива изводи и не сме убедени, че сме защитени от терористична дейност или не дай си Боже ако стане терористичен акт, че сме в състояние да го разследваме правилно“.

„Както виждате, масираните акции у нас не са нищо друго от PR акции“, коментира още той.

Вижте цялото интервю от видео файла.