Френската полицията обяви имена на заподозрени за кървавата атака срещу Charlie Hebdo

Двама братя с френско гражданство малко над 30-годишна възраст са стреляли по журналистите

08.01.2015 | 08:41 Редактор: Мариета Иванова
Френската полицията обяви имена на заподозрени за кървавата атака срещу Charlie Hebdo

Френската полицията обяви имената на двама братя, заподозрени за убийствата на 12 журналисти в редакцията на френското сатирично издание  Charlie Hebdo, съобщават световните агенции.  

Представителите на реда разпространиха снимки на двама братя Саид Куаши и Шериф Куаши -на 34 и 32 години, родени в Париж и от алжирски произход.

Един от заподозрените е бил идентифициран по личната му карта, забравена в използваната за бягство и изоставена впоследствие кола.

Полицията е издала заповед за задържането им. Властите са отправили призив за съдействие от очевидци, посочвайки че двамата братя са „въоръжени и опасни“, съобщава BBC.

Associated press припомня, че Шериф Куаши е бил осъден през 2008 г. за тероризъм, по обвинения, че е изпращал бойци в Ирак. Тогава той получил присъда от 18 месеца затвор, отбелязва БТА.

Други седем души, свързани двамата основни заподозрени, са задържани в градовете Реймс и Шарлевил-Мезие, както и в областта на Париж, съобщава BBC, позовавайки се на информация на полицията.

Най-младият от тримата заподозрени - 18-годишният Хамид Мурад, се e предал на полицията, съобщава AFP, позовавайки се на различни източници.

Има предположения, че той се е предал, тъй като има алиби, съобщават френски медии, цитирани от руската информационна агенция ТАСС.

Президентът Франсоа Оланд, дошъл на мястото на най-кървавия атентат във Франция в последните 50 години, нарече нападението "изключително варварски акт", отбелязва AP.

Франция повиши равнището на терористична заплаха до максимална степен и разположи над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.

Представители на тежковъоръжените полицейски специални части са били изпратени в  град Реймс да търсят заподозрените.

В Елисейския дворец днес е свикано извънредно съвещание на президента Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства.

Във Франция е обявен тридневен траур, допълва ТАСС.

„В 12,00 ч. (11,00 по Гринуич) ще има минута на мълчание във всички обществени учреждения и аз призовавам цялото население да се присъедини. Знамената ще бъдат спуснати наполовина в течение на три дни”, заяви Оланд.