Кървави дни за Франция

Драмата приключи: братята Куаши и Кулибали са убити

09.01.2015 | 21:13 Редактор: Ирина Георгиева
Кървави дни за Франция

Приключи напрегнатата двойна заложническа драма във Франция - и тримата похитители бяха убити. Френската полиция щурмува двата обекта, където имаше заложници, почти едновременно.

7 януари 2015г.

Всичко започва на 7 януари.

Журналистите на френското сатирично списание Charlie Hebdo се събират на седмичната си планьорка, за да обсъдят идеи за следващия брои.

Около 11:30 обаче в сградата на списанието, която се намира на улица Никола Апер нахлуват двама маскирани и тежко въоръжени мъже.

По пътя си убиват чистача Фредерик Боасо, който им казва къде точно се намира офисът на списанието. Той е на 42 години, баща на 2 деца.

След това терористите разстрелват 8 журналисти от Charlie Hebdo, техен колега, поканен на планьорката, както и полицая Франк Бринсоларо, охранявал главния редактор на изданието. 

Убитите карикатуристи на Charlie Hebdo са Жан Кабю, Жорж Волински, Бернар Велак, Бернар Марис, Филип Оноре, Мустафа Урад, Елза Каят, МИшел Рено, Стефан Шарбоние (Шарб), директор на редакцията от май 2009г.

По информация на The Daily Telegraph Шарб е бил в черния списък на терористичната организация Ал-Кайда.

Следващата жертва на въоръжените мъже е полицаят Ахмед Мераба, с когото се сблъскват на улицата, докато се опитват да избягат.

След поредното им убийство, те отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобили.

8 януари 2015г.

На 8 януари френската полиция обяви имената на двамата братя, отговорни за убийството на 12 журналисти. Това са Саид и Шариф Куаши, съответно на 34 и на 32 години, родени в Париж, от алжирски произход.

Оказва се, че Шариф Куаши е стар познайник на полицията. Той е бил осъден през 2008г. за тероризъм, по обвинения, че е изпраща бойци в Ирак. Тогава той получава 18 месеца затвор. Брат му Саид Куаши е посетил Йемен през 2011г., където се е обучавал с Ал-Кайда на Арабския полуостров.

По-късно през деня заподозрените за стрелбата в Charlie Hebdo успяват да ограбят бензионостанция в Северна Франция. Те откраднали храна, гориво, произвели изстрели и дори се ударили в крайпътна спирка в близост до Вилие Котере, в района на департамента Ен.

На 8 януари започва и втората "кървава драма" във Франция. Жена от общинската полиция в Париж е убита при стрелба в предградие на френската столица, а друг полицай е в критично състояние след като мъж стреля с автоматично оръжие по тях в Монруж. Двамата са се отзовали на пътен инцидент около 08:00 часа местно време.

Стрелецът е успял да избяга.

Междувременно същият ден френската полиция задържа мъж, който откри огън в южната част на Париж в района на Порт дьо Шантийо около 08:00 часа местно време. Той е стрелял с автоматично оръжие, с което е ранил един от служителите на реда.

По-късно френската прокуратура съобщи за взрив в ресторант за бързо хранене, намиращ се близо до джамия във  Вилфранш сюр Сон, Източна Франция. Пострадали при инцидента няма.

9 януари 2015г.

На 9 януари братята Куаши взимат заложник и се "барикадират" в сградата на печатницата CDT в селището Дамартен-ан-Гоел, Северна Франция. То се намира около 42 км, северно от Париж и на около 14 км от френското летище Шарл дьо Гол.

Полицията успява да осъществи контакт с двамата братя, които заявяват, че са готови да умрат като мъченици.

Около 18:00 часа българско време от печатницата се чуват експлозии и стрелба. Френската полиция е щурмувала сградата. При операцията алжирците са убити, а заложникът е освободен.

Междувременно на 9 януари 32-годишният Амеди Кулибали,  отгорен за престрелката в Монруж, отново влезе в такава в Порт де Винсен, източен Париж. Уби двама, а взе поне шест заложника в магазин за хранителни стоки Кашер. Оказва се, че в престрелката в Монруж е заподозряна и приятелката на Кулибали, 26-годишната Хаят Бумедиен. 

Оказва се, че между Кулибали и Куаши има връзка, а именно първият е заплашил френските власти, че ще убие заложниците в хранителния магазин, ако братята не бъдат пуснати.  

При щурм на френската полиция Кулибали е убит. След операцияра са намерени телата на още 4 - част от заложниците, съобщават световните медии.