Сирийската опозиция ще вземе участие в мирните преговори в Женева

Понеделник ще бъде решаващ ден за конфликта в Сирия, заяви Мустафа де Мистура

30.01.2016 | 14:06 Редактор: Мария Аладжова
Сирийската опозиция ще вземе участие в мирните преговори в Женева

Женевските мирни преговори започнаха вчера, като фокусът на срещата между световните лидери е овладяването на конфликта в Сирия.

Потенциалното участие на представителите на сирийската опозиция бе потвърдено от официалния пратеник на Арабската лига в Сирия Мустафа де Мистура, пише агенция Anadolu. 

Очква се Върховният комитет за преговорите да изпрати около 30-35 души. Сирийската опозиция не се яви на преговорите в петък заради несъгласието от страна на ООН да прекрати бомбардировките на руските военни самолети над Сирия.

"В събота ще започнем разговорите с тях, за да напреднем във вътрешния диалог на Сирия", заяви де Мистура по повод участието на опозицията.

По думите му понеделник ще бъде решаващ ден за развитието на събитията в Сирия оттук нататък. 

В основата на срещата в Женева е формирането на вътрешно сирийско правителство, което да създаде новата конституция на страната и да организира избори в рамките на две години. Първоначалните приоритети са спиране на военните действия, доставяне на хуманитарна помощ и борба с ИДИЛ.

Конфликтът в Сирия достигна критична точка през 2011 година и през последните години е отнел животите на над 250 хил. души. По данни на ООН над 10 млн. души са напуснали страната в опит да избягат от войната там.

Според световните анализатори гражданската война доведе и до създаването на екстремистката групировка "Ислямска държава", която в момента управлява големи части от Сирия и Ирак.