Сирийската опозиция съобщава за бомбардировки в град Дума

Дума се намира на 15 км СИ от столицата Дамаск

11.01.2016 | 18:04
Сирийската опозиция съобщава за бомбардировки в град Дума

Видео, публикувано в социални медии показа дим и разрушения в сирийския град Дума, "контролиран от бунтовниците", където започна издирване на затрупани хора под развалините, съобщи Ройтерс.

Дума се намира на 15 км СИ от столицата Дамаск.

Видеото, вероятно заснето в неделя, 10 януари показва много разрушени сгради и мъже, които търсят живи хора под развалините.

Сирийската Обсерватория на човешките права съобщи за няколко убити цивилни при бомбардировка над града.

Войната в Сирия продължава, въпреки че през декември Съветът за сигурност на ООН подкрепи план за мирни преговори в рядко руско-американско споразумение по кризата, при която загинаха 250 000 души.

Преговорите трябва да започнат на 25 януари в Женева.

Сирийското правителство каза на пратеника на ООН за страната Стафан де Мистура в събота 9 януари, че е готово да участва, но иска да знае кой ще представлява опозицията, съобщиха сирийските официални медии.

Русия и САЩ обсъдиха борбата с ИДИЛ

Външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери обсъдиха по телефона сирийската криза и се договориха за среща, съобщи РИА Новости, цитирайки представител на Държавния департамент.

"Обсъдиха редица въпроси, включително политическия процес в Сирия, борбата с Ислямска държава, регионални въпроси от Близкия Изток, Украйна, ядрените опити на Северна Корея и двустранните отношения", каза представителят на Държавния департамент Джон Кирби.