Изборите в Сирия може да са без Асад: Вигенин

Прогноза на секретаря на ПГ на БСП за Bloomberg TV Bulgaria

12.01.2016 | 13:15
Изборите в Сирия може да са без Асад: Вигенин

Има общо усилие да бъде намерено решение на кризата в Сирия, съобщи Bloomberg TV Bulgaria, цитирайки Кристиян Вигенин, секретар на ПГ на БСП-Лява България, член на комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и член на комисията по външна политика и бивш външен министър.

В Сирия въпросът "не е в парите, а в стратегическите позиции, които могат да бъдат заети в региона", каза Вигенин на 12 януари.

"След намесата на Русия ситуацията се промени, защото една от целите на САЩ беше отстраняването на Асад", каза той.

"Сега този въпрос не стои. Русия трайно е настанена в този конфликт с ИДИЛ".

Според него така ще се решат два проблема - бежанската вълна в ЕС и ограничаване на възможностите за координиране на Ислямска държава, която според Вигенин не може да бъде унищожена с военна сила.

Изборът между Хизбула и Ал-Кайда "би бил лош", каза Вигенин. "Въпреки няколкото години на разрушения в Сирия, има население, което иска да се върне".

 

Бежанската вълна в ЕС

Според Кристиян Вигенин бежанската вълна може да спре, ако в Сирия бъдат създадени условия емигрантите да се върнат. По границите на Сирия има милиони - в Ливан, Йордания, Турция, готови да се върнат, каза той.

"Гражданите на Сирия, която дълги години имаше светско управление, са готови да изграждат адекватна и демократична държава, ако има предпоставки за това",  каза Вигенин.

 

Още по темата

Преговорите на 25 януари в Женева

Вигенин каза, че е оптимист за преговорите през януари за кризата в Сирия и за нов президент на Сирия.

"САЩ не настояват за незабавно отстраняване на Асад.. , от друга страна РФ не настоява на всяка цена запазването на Асад на президентския пост", каза Вигенин.

Той прогнозира, че в края на процеса президентските избори ще са без участието на Асад. "Ще се търси по-обединяваща фигура, зад която да застане по-голяма част от сирийския народ", каза Вигенин.

Цялото интервю гледайте тук.