Кметицата на Кьолн съветва жените да стоят на ръка разстояние от мъжете

Меркел иска отговор за нападението над жени в Кьолн

06.01.2016 | 09:22
Кметицата на Кьолн съветва жените да стоят на ръка разстояние от мъжете
Кметицата на Кьолн съветва жените да стоят на ръка разстояние от мъжете

Германският канцлер Ангела Меркел поиска „твърд отговор“ за нападенията над жени в Кьолн, които станаха на гаровия площад в новогодишната нощ, съобщи DW. Около 90 жени се оплакаха от агресивното поведение на мъже от арабски или североафрикански произход.

Потърпевшите твърдят, че мъжете ги нападнали, грабили, а една – че е била изнасилена.

В навечерието на сезона на карнавала в Северен Рейн-Вестфалия кметицата на Кьолн каза във вторник, че най-голямо внимание ще бъде обърнато на превантивните мерки да не се повторят инцидентите от Нова година, съобщава DW.

Хенриете Рекер предложи „код на поведение“ за млади жени и момичета, така че „да не им се случват такива неща“.

Сред насоките е съвет да се държат на дистанция от непознати – предложение, посрещнато със сарказъм в туитър.

 

Още по темата

Над 300 души протестираха в Кьолн във вторник вечерта срещу насилието в новогодишната нощ. Те издигнаха лозунги: “Г-жо Меркел! Къде сте? Какво ще кажете? Това ни тревожи!“

Полицията разпитваше мъже край гарата, съобщава ББС. „Нямаме заподозрени в момента“, каза шефът на полицията Волфганг Алберс.

Министърът на правосъдието Хайко Маас предупреди да не се използват нападенията за насърчаване на антиимигрантските настроения в страната.

Британка е била сред нападнатите в Кьолн. „Те се опитваха да ни прегърнат и целунат. Един човек открадна чантата на приятелката ми“, каза тя за ББС.

„Друг се опитваше да ни качи в „частното си такси“.