Die Welt: Екстрадирането на бежанци струва повече от луксозна почивка

Според германския закон разходите за депортирането са за сметка на чужденеца

05.01.2016 | 10:07 Редактор: Ирина Георгиева
Die Welt: Екстрадирането на бежанци струва повече от луксозна почивка

Екстрадирането от Германия на един бежанец е по-скъпо от една луксозна почивка, пише германският ежедневник Die Welt. Според закона разходите за депортирането са за сметка на чужденеца.

Още по темата

Кандидатите за убежище в Германия, обикновено имат малко пари и принудителното им изселване от страната остава за сметка на държавния бюджет. През 2015г. в Берлин 98% от разходите не са заплатени от депортирането.

Законодателството е ясно в национален мащаб. В параграф 66 от Закона за пребиваването на бежанци е посочено, че "разходите, възникнали за отхвърлянето, връщането или депортирането на чужденеца, са за негова сметка". В някои държави дори говорителите на вътрешните министерства не са чували за това. Например във федералните германски провинции Бавария и Северен Рейн-Вестфалия не знаят точно колко пари се харчат за екстрадиране. По този начин парите, отделени за Бавария през 2014г. бяха около 1,2 млн.евро, докато в началото на декември 2015г. вече достигнаха до 2,5 млн. евро. В това число не влизат разходите за персонал на миграционните служби. Депортациите от Северен Рейн-Вестфалия през 2014г. са стрували около 2,6 млн. евро, а през декември 2015г. достигат до 4,4 млн. евро.

Статистиката от Берлин показва, че депортацията само на един човек струват повече, отколкото германски гражданин плаща за луксозна почивка.