Министерство на отбраната в Германия ще спре да съдейства на властите с бежанците

Това ще стане през лятото на 2016г.

02.01.2016 | 17:37 Редактор: Ирина Георгиева
Министерство на отбраната в Германия ще спре да съдейства на властите с бежанците

Германското министерство на отбраната ще престане да оказва съдействие на властите за настаняването, разпределението и регистрацията на бежанците през лятото на 2016г., заяви ръководителят на ведомството в интервю, предаде германският вестник Deutsche Welle. По думите на министъра, преди време в тези задачи са се включвали 9 000 военнослужещи. 

"Служебната помощ в ситуации на остра нужда не трябва да се превръща в постоянна задача на Бундесвера." -каза Урсула фон дер Лайен, цитирана от агенция "Фокус".

Пред броени дни канцлерът Ангела Меркел използва новогодишната си реч, за да призове германците да погледнат към потока от бежанци като възможност за бъдещето, пише BBC. Тя предупреди тези, които подкрепят ксенофобските групи, че е много важно германското общество да не се разделя.

Германия е приела близо 1 млн. души, търсещи убежище през 2015г. - много повече, отколкото всяка друга европейска страна. Европейският отговор на миграционната криза е критикуван от директора на федералната агенция за бежанците в Германия, Манфред Шмит

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш заяви пред BBC, че ЕС е бил и продължава да бъде "напълно неподготвен" за бежанците и е "неспособен да действа заедно".

Над 1 млн. бежанци и мигранти са достигнали в Европа по море от начало на 2015г., според ВКБООН. Около половината са от Сирия. Германия е изборът за дестинация на голяма част от бежанците, които пристигнаха по море, както и на мигранти от Балканските държави.