РБК: Материалното положение на руснаците се е влошило двукратно

Подобно кризисно равнище е наблюдавано за последен път през 2008-2009 г.

29.12.2015 | 15:21 Редактор: Мария Аладжова
РБК: Материалното положение на руснаците се е влошило двукратно

За една година броят на хората от групите с най-ниски доходи в Русия се е увеличил почти двукратно, пише РБК. Това сочат данните от анкета, проведена на 12-13 декември, от Руския център за наблюдение на общественото мнение ВЦИОМ. В анкетата са участвали 1600 души в 130 населени места и 46 региона.

Още по темата

Стойностите на материалното положение на руснаците са паднали рязко, като подобно кризисно равнище е наблюдавано за последен път през 2008-2009 г. 

На фона на мрачната статистика обаче, според същия изследователски център, през последните десет години общата финансова осигуреност на населението на Русия бележи възход. Така например средното възнаграждение на член от семейството се е увеличило с 333% за едно десетилетие, докато цените са скочили със 145%. Въпреки това голяма част от хората продължават да се числят към бедните, посочва още РБК.

Около 9% живеят на прага на бедността, а 30% разполагат със средства, достатъчни единствено за продукти. Именно в тези две групи се наблюдава прираст в два пъти. 

Последното изследване показва, че песимизъм и недоволство са обхванали руските граждани - 20% от тях са на мнение, че през идната 2016 г. финансовата ситуация в страната ще се влоши.