Путин подкрепи ограниченията за вносен софтуер

От 1 януари Русия ограничава държавните покупки на чуждестранни програми

23.12.2015 | 08:02
Путин подкрепи ограниченията за вносен софтуер

Руският президент подкрепи предложението на ИТ сектора да се ограничат държавните покупки на вносен софтуер не само за държавните институции, но и за държавните компании, съобщи Наталия Каспескрая, генерален директор на Infowatch за Ведомости. Касперская участва в срещата на президентите на руските ИТ компании с Путин на форума Интернет икономика 2015.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков потвърди за Ведомости, че президентът е подкрепил идеята и въпросът ще се разработва.

От 1 януари 2016 в Русия ще започне да действа закона за ограничаване на държавните покупки на вносно програмно обезпечение, подписан от Владимир Путин още през лятото.

Законът се отнася само за покупки на софтуер от държавни институции. Ако искат да купят чуждестранен софтуер, първо трябва да проверят в специален руски регистър на софтуера ида се убедят, че там няма аналогични продукти. Ако има руски аналози, ведомството трябва да обясни защо иска да купи чуждестранен продукт.

В края на ноември премиерът Медведев подписа постановление, с което правителството няма повече да купува вносен софтуер за държавни и общински нужди.

„Федералните органи на властта харчат за ИТ услуги, лицензи примерно по 80 млрд. рубли годишно /около 1,2 млрд долара/“, каза министърът на съобщенията на Русия Николай Никифоров на форума във вторник, цитиран от Ведомости.

Чуждестранните производители на софтуер не разкриват дела на държавните поръчки в продажбите си в Русия – пазар за 4,9 млрд. долара през 2013 по данни на IDC. 80% от него заема вносният софтуер.

Ще бъдат засегнати продукти на Microsoft, Oracle, SAP – и трите компании не са коментирали пред Ведомости.