Задочен арест за олигарха Михаил Ходорковски

Обвинен е в отвличане и убийство

23.12.2015 | 14:23 Редактор: Мария Аладжова
Задочен арест за олигарха Михаил Ходорковски

Московски съд постанови задочно да бъде арестуван олигархът Михаил Ходорковски. Откакто беше помилван от руския президент Владимир Путин през декември 2013 г., той  живее в Швейцария. Съдът издаде едновременно и международна заповед за арест, предаде Интерфакс.

Още по темата

Ходорковски е обвинен в организацията на отвличането на управляващия компанията "Иист Петролеум Ханделсгаз" Е. Рибин и убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петрухов. Престъпленията са извършени през 1998-1999 г., когато олигархът е съсобственик на петролната компания ЮКОС. 

Делото за смъртта на Петухов беше възобновено преди няколко месеца заради открити допълнителни доказателства. 

През 2003 г. Ходорковски бе арестуван, а после осъден заради безстопанственост и укриване на данъци. По това време той се смяташе за един от най-богатите хора в Русия с лично състояние от 15 млрд. долара. 

Президентът Путин, който бе възприеман от Ходорковски като политически противник, го помилва въз основа на негова молба за освобождаване по семейни причини след прекарани 10 години зад решетките и в поправителна колония. Олигархът така и не се призна за виновен, но при освобождаването си заяви, че няма политически амбиции. 

Година по-късно той каза в Париж, че се стреми към президентския пост, за да извърши промени в конституцията на Русия. 

В момента неговото състояние се оценява на 100 млн. долара, като е регистрирал в Женева няколко фирми.

На 22 декември т.г. движението Открита Русия съобщи в Туитър, че се обискират офиси и домове на сътрудници на Ходорковски, откъдето са иззети документи.