Турската полиция арестува 50 души в Истанбул за връзки с ИД

Арестите са свързани с бомбения атентат в Анкара, в който загинаха не по-малко от 102 души

18.10.2015 | 13:45 Редактор: Георги Стоянов
Турската полиция арестува 50 души в Истанбул за връзки с ИД

Полицията в Истанбул предприе две мащабни операции срещу джихадистката терористична група "Ислямска държава" и ляво-екстремистката група Революционен фронт партия за освобождение, които се смята, че са замесени в бомбения атентат в Анкара предишната събота, в който загинаха не по-малко от 102 души.

Едната операция е била предприета в района на Пендик на азиатския бряг на града, а другата в европейските райони на мегаполиса. Твърди се, че са задържани  около 50 души, една жена е била ранена.

 Американското генерално консулство в Истанбул опроверга разпространените в социалната мрежа Туитър съобщения, че в града се очакват терористични атентати.

От страна на генералното консулство не са излъчвани подобни информации. Нито това, че сме отправили предупреждения към американските граждани да стоят далеч от обществените места в Истанбул и от големи групи хора поради риск за сигурността им.

Това се казва в излъченото от американското генерално консулство писмено изявление.

То е по повод съобщенията, които снощи бяха разпространени в социалните медии от името на американското генерално консулство. В тях се твърдеше, че се очаквали бомбени атентати в Истанбул, даже бяха посочени имената на няколко известни квартала.

Твърдеше се също, че американското консулство предупредило своите граждани да напуснат страната заради рискове за сигурността им. Тези съобщения предизвикаха голяма паника.